Učenici u „B. Radičević“ bez besplatnih udžbenika, direktor kaže problem u Stručnom savetu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. oktobar 2021. (foto edukacija) – Više od mesec dana od početka školske godine učenici trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bujanovcu još uvek nisu dobili besplatne udžbenike koje za đake iz posebnih kategorija obezbeđuje Ministarstvo prosvete. Roditelji okrivljuju školu, a iz izjave direktora Nenada Tasića može se zaključiti da su u pravu.

-Ispao je problem na sednici Stručnog veća, učitelji kada su birali udžbenike, prva pa druga sednica … – ostao je nedorečen Tasić na insistiranje Bujanovačkih da odgovori na pitanje ko je odgovoran što deca još uvek nemaju udžbenike.

Isti stručni saveti, u kojima su okupljeni učitelji i nastavnici određenog predmeta, odgovorni su što se u OŠ „Branko Radičević“ ne koriste udžbenici Fondacije Kavčić, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Pravo na besplatne udžbenike iz Ministarstva imaju učenici iz porodica koje su primaoci novčane socijalne pomoći, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji se školuju po IOP-u.

U trećem i četvrtom razredu takvih učenika, po proceni roditelja, ima bar tridesetak.

Roditelji koji su se obratili našem portalu rezignirano kažu da od direktora nisu dobili nikakvo smisleno objašnjenje zbog čega nema udžbenika.

-Na kraju krajeva, nije bitno ko je kriv, nego da deca bar dobiju udžbenike, ali je veliko pitanje da li će se to desiti. Evo prošlo je skoro mesec i po od početka školske godine. Neka kaže direktor hoće li biti knjiga ili ne, da znamo šta da radimo – kaže jedan od roditelja.

Na drugoj strani, Tasić je mogao samo da kaže da je škola uputila zahtev Koordinacionom telu da pomogne kod Ministarstva prosvete da se problem reši.

Gotovo polovina od oko 1.000 đaka u OŠ “Branko Radičević” od države dobija udžbenike besplatno.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *