Nostalgična hronika Branke Marković

Bujanovac, 13. oktobar 2021. (foto FB) – Knjiga je izatkana ljubavlju, poštovanjem, a sve što je izatkano na tim stubovima mora biti lepo, naročito u ovim teškim vremenima stradanja, rekla je Branka Marković, profesorka srpskog jezika iz Vranja, na promociji svoje knjige “Hronika jedne nostalgije”.

Promocija knjige proznih zapisa o Vranju održana je u utorak u hotelu Rojal Putnik.

Među mnogo zapisa jedan govori i o njenom pradedi Stojilku-Tilku, o kome je u pripoveci Gazda Mladen pisao i Bora Stanković.

-Taj moj pradeda Tilko mnogo je voleo Vranje i uvek je govorio da bi bilo lepo da se neko seti da nešto “turi na artiju”. Imao je ogromnu ljubav prema Vranju, onakvu kakva je i moja – rekla je Branka Marković, prenosi Vranjenews.

Branislav Janković, naš poznati književnik i recenzent, naglasio je da Branka Marković stavlja Vranje u “centar Mlečnog puta”.

-Bakinim konopcem na kojem se sušio veš uspela je da privuče, ne jednu, već sve zvezde. Želim da imam veru poput one koju ima Branka, jer znam da niko i ništa ne bi moglo da mi je oduzme – rekao je Janković na promociji.

Knjiga “Hronika jedne nostalgije” štampana je u 300 primeraka i objavljena je u izdanju Udruženja književnika Vranja.

Branka Marković je bujanovačka snajka, a rođena je u Vranju i radi kao profesorka u Tehničkoj školi.

Objavila je zbirku priča “Dečak sa violinom” i lirsku poeziju “Fama volat”, lektor je i recenzent mnogih tekstova i knjiga, i pobornik očuvanja dijalekta i tradicije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *