Mustafa traži da Ekonomski fakultet postane akademski centar za studije na albanskom

Ragmi Mustafa

Bujanovac, 16. oktobar 2021. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa traži da se bujanovačko odeljenje Ekonomskog fakulteta Subotica  transformiše u regionalni centar za akademske studije na albanskom jeziku.

-Poslednje godine  obeshrabruju zbog nedostatka vizije, neangažovanja lokalnih kadrova, izostanka novih programa i smerova studija, odnosno napredovanja u pravcu ozbiljnog studijskog centra – naveo je Mustafa na Fejsbuku.

On je u petak prisustvovao sastanku zainteresovanih strana, na kojem su bili i ministar prosvete Branko Ružić, ambasador OEBS-a Jan Bratu, visoki komesar za nacionalne manjine Kairat Abdrakhmanov, predstavnik Evropske unije Martin Klauke, direktorka Koordinacionog tela Danijela Nenadić i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Tema sastanka bila je unapređenje kvaliteta obrazovanja.

-Naglasio sam da bi jedina dvojezična institucija trebalo da obezbedi jednakost  u omogućavanju studija na odgovarajućim jezicima zajednica koje žive u Preševskoj dolini – kaže Mustafa.

Dodaje da je tražio i rešavanje problema nedostatka udžbenika za osnovne i srednje škole na albanskom jeziku i otklanjanje blokade procesa nostrifikacije diploma sa kosovskih univerziteta.

Ekonomski fakultet u Bujanovcu u petak je obeležio početak  akademske godine, a na svečanosti su uručeni indeksi novoj generaciji studenata.

Prvu godinu su upisala 74 brucoša koji će pohađati studijski smer Poslovni informacioni sistemi.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *