Advokati dva dana u štrajku

Bujanovac, 19. oktobar 2021. Advokati u Bujanovcu i njihove kolege iz cele Srbije ponovo će iskazati svoje protivljenje i nezadovoljstvo zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita tako što u sredu i četvrtak (20. i 21. oktobar) neće raditi.

Obustava rada predviđa da advokati ne postupaju u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetaka.

Bujanovački advokati su ranije rekli našem portalu da samo čekaju odluku Advokatske komore Srbije o stupanju u štrajk, ističući da se advokati bore za interese građana i za zaštitu pravde i pravičnosti.

Nova odluka i postupanje Vrhovnog kasacionog suda, navode sada u AKS, umesto da obezbedi jednakost građana pred sudom narušava Ustavom zajemčeno pravo na jednaku pravnu zaštitu.

-Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje objavljenoj dopuni pravnog stava kojom se na direktan način narušava pravna sigurnost građana Republike Srbije, a obrazloženje dopune stava zbog svoje nejasnoće stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova – kaže se u odluci.

Odluka AKS se odnosi i na takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenaknadiva šteta.

Pored odluke o obustavi rada, Komora je Narodnoj banci Srbije uputila i predlog za sprovođenje kontrole zakonitosti rada poslovnih banaka koje upućuju poziv građanima, koji su tužili banke, da najkasnije do 31. decembra odustanu od tužbenih zahteva uz obećanje da u tom slučaju neće tražiti troškove.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *