Mustafa: Evropska komisija jasno utvrdila kršenje prava Albanaca

Bujanovac, 20. oktobar 2021. Iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije jasno je da se prava Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ozbiljno krše, smatra predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

-U izveštaju se navode ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, pasivizacija prebivališta, govor mržnje visokih zvaničnika, neophodnost nastavka procesa obezbeđivanja udžbenika na albanskom jeziku, izostanak inkluzivne demokratije, slobode izražavanja i uključivanja Albanaca u institucije – naveo je Mustafa na Fejsbuku.

Izveštaj je objavljen u utorak, a Mustafa je podelio delove koji se posebno tiču položaja Albanaca, navodeći da izveštaj obuhvata niz pitanja koja je NSA neprestano pokretao na sastancima sa međunarodnim zvaničnicima.

-Nacionalni savet ceni preporuke Evropske unije, međutim, potreban je opipljiv napredak u oblasti ostvarivanja individualnih prava pripadnika nacionalnih manjina – kaže Mustafa.

Po njegovim rečima, opravdana je i zabrinutost u vezi sa emitovanjem medijskih programa na jezicima manjina, što je i dalje oskudno i zavisi od finansiranja.

-Vredi napomenuti da je istaknuto neprovođenje sporazuma postignutih između Kosova i Srbije, a koji bi mogli da podstaknu zaključivanje konačnog sporazuma – istakao je Mustafa.




2 thoughts on “Mustafa: Evropska komisija jasno utvrdila kršenje prava Albanaca

  1. Komita

    Mozda ste evropskim strucnjacima trebali i pokazati proveru „strucnjaka“ koje bi hteli da zaposlite u institucije cije znanje nije ni na nivou osnovne skole a sa kupljenim diplomama (opste je to poznato i nije od juce niti tajna), takodje ti isti strucnjaci koji vec rade u Srpskim institucijama DRZAVE SRBIJE da pokazuznanje srbskog jezika (ogroman broj ga ne zna a najtragicnije rade u zdravstvenim ustanovama) a koje je nikakvo… mozda da prvo otklonite takve stvari pa da sednete za sto i nastavite dalji razgovor…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *