Ogrev: Ko nije nabavio letos sada plaća mnogo skuplje

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 20. oktobar 2021. – Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji! Po ovoj narodnoj, za nabavku ogreva sada treba izdvojiti znatno više novca nego letos, a pelet je teško nabaviti i po višim cenama.

Kako je rečeno našem portalu u jednom od bujanovačkih stovarišta, cena palete (1050kg) peleta se kreće između 230 i 250 evra, za kubni metar borovog drveta potrebno izdvojiti između 25 i 27 evra, a šumovog između 45 i 50evra.

Ako vam pelet po ovoj ceni i nije skup, problem vam može predstavljati njegova nabavka jer sugrađani sa kojima smo razgovarali objašnjavaju da je velika nestašica i da ga je nemoguće kupiti čak i po toj ceni.

-Viša cena peleta je posledica velike potražnje, što je i uslovilo nestašicu ovog ogreva, a stabilizaciju tržišta očekujemo tokom novembra, ali ne i pad cene – kažu u stovarištu.

Ista količina ovog ogreva, van sezone,  mogla se nabaviti za 170 evra, dodaju.

Ova grejna sezona će proći i u znaku poskupljenja drva za ogrev, i to između 500 i 1.000 dinara u odnosu na prošlu godinu u zavisnosti od vrste drveta.

Prema rečima lokalnog snabdevač,a oko 20 odsto ljudi se nije na vreme pripremilo za sezonu, pa je “posla preko glave”

– Stalno mi zvoni telefon, potražnja je ogromna, ali problem je i što nema radne snage, neće niko da radi, i ne mogu da postignem da snabdem sve kupce – kaže Dragan Dimitrijević iz Bujanovca.

Za kubni metar borovog drveta potrebno izdvojiti između 25 i 27 evra, šumovog između 45 i 50 evra, a van sezone cena ove vrste drveta je bila 22, odnosno 40 evra.

Pored više cene u odnosu na prošlu godinu, potražnja za ovom vrstom ogreva je velika, a jedno domaćinstvo u proseku potroši od 10 do 20 metara drva.

Najmanji problem imaju potrošači koji se greju na struju, ukoliko je, na primer, TA peć uključena tokom jeftinije noćne tarife, jer je za grejanje stana od 60 metara kvadratnih potrebno izdvojiti oko 80 eura za električnu energiju na mesečnom nivou.

Uz garanciju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da će cena struje ostati nepromenjena i pored energetske krize koja trese ceo svet, domaćinstva koja se greju na struju ove grejne sezone će proći najjeftinije.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *