U Briselu počinju pregovori o trajnom rešenju za registracione oznake na Kosovu

Bujanovac, 21. oktobar 2021. Delegacije Beograda i Prištine sastaju se četvrtak u Briselu kako bi pronašli trajno rešenje po pitanju registarskih oznaka na vozilima.

Po rečima Petera Stana, portparola EU za spoljnu politiku i bezbednost, eksperti dve strane će se okupljeni u radnoj grupi redovno sastajati dok ne dogovore trajno rešenje.

Stano kaže da će se sastanci u okviru dijaloga glavnih pregovarača i onih na najvišem nivou nastaviti nezavisno od radne grupe, a datum njihovog održavanja biće objavljen kada za to bude vreme.

-Sastanak radne grupe nije na nivou glavnih pregovarača, već na nivou stručnjaka – rekao je Stano, prenosi Lajmi.net.

Portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu, rekao je da će na današnjem sastanku biti razmotrene opcije za trajno rešenje zasnovano na tri glavna principa: rešenje mora biti u skladu sa standardima i praksom Evropske unije, mora biti primenljivo i da ga sprovode obe strane, i da ako jedna strana blokira postizanje zajedničkog rešenja ili ne sprovodi ono što je dogovoreno, onda je to strana koja blokira dijalog.

Krieziu je dodao da se ne očekuje da na ovom sastanku bude konkretnih odluka.

Šef srpske delegacije u tehničkom dijalogu Petar Petković je najavio da će se na prvom sastanku raspravljati o svemu neophodnom za funkcionisanje radne grupe, o svemu što je potrebno da bi se došlo do predloga rešenja koje mora biti odobreno na visokom nivou kasnije.

Kosovske vlasti su 20. septembra uvele meru reciprociteta koja se odnosila na registarske tablice iz Srbije.

Posle toga su usledili protesti Srba i barikade u blizini graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Situacija je smirena nakon postizanja tripartitnog sporazuma Kosova i Srbije uz posredovanje EU.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *