Konačno: Subvencije od po 150.000 za 80 bujanovačkih preduzetnika

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. oktobar 2021. Subvencije od po 150.000 dinara iz budžeta Opštine Bujanovac dobiće 80 preduzetnika, 40 početnika u start-up programu i još toliko firmi za dužim stažom. Rezultati konkursa su objavljeni u četvrtak, sa zakašnjenjem od dva meseca.

Bez ikakvog obrazloženja načina bodovanja ispod crte i bez subvencija je ostalo 65 preduzetnika, uz još 9 čije su prijave navodno bile nepotpune.

Pojedini preduzetnici koji su odbijeni već najavljuju žalbe za šta imaju rok od 8 dana, kako se navodi u odluci Komisije za vrednovanje projekata.

-Žaliću se, iako znam da nema ništa od toga, ali baš da vidim šta će da kažu na osnovu kojih kriterijuma je neko dobio 41 bod i 150.000 dinara, a neko 39 bodova i ništa – kaže vlasnik firme čije je ime poznato redakciji.

Sudeći po tabeli iz rešenja Komisije, upravo su dva boda odlučivala o tome ko ostaje ispod crte.

Konkurs su pratile brojne kontroverze, o čemu su Bujanovačke u više navrata pisale.

Preduzetnici su od početka ukazivali da nisu obelodanjeni kriterijumi za vrednovanje projekata, ako uopšte postoje, pa se sumnjalo i na nameštanje – da se pojedincima omogućava da dopune dokumentaciju, suprotno pravilima.

Sumnje je pojačavalo i kašnjenje odluke Komisije od čitava dva meseca, tokom kojih su do našeg portala stizale informacije da zamenik predsednika opštine Šćiprim Musliju zahteva da se svima koji su konkurisali podeli isti iznos, kako bi namirio članstvo u njegovom Pokretu za demokratski progres (PDP).

Navodno, tome se protivio koalicioni partner, predsednik opštine Nagip Arifi, lider Demokratske partije (DP).

Niko od opštinskih funkcionera, pa ni predsednik komisije Agon Islami, nije demantovao ove navode, ali ni slične optužbe lidera opozicione Alternative Arbera Pajazitija.

Na osnovu rezultata konkursa može se pretpostaviti da su Musliju i Arifi došli do kompromisa – deliće se isti iznos, po zahtevu zamenika, ali neće svi dobiti subvencije, na čemu je navodno insistirao predsednik.

Za podsticaje preduzetništva Opština je u ovoj godini izvojila 12 miliona dinara.

Rezultate konkursa možete videti OVDE.

 

 

 




One thought on “Konačno: Subvencije od po 150.000 za 80 bujanovačkih preduzetnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *