Objavljeni konačni rezultati izbora na Kosovu

Bujanovac, 28. oktobar 2021. –  Na nedavno održanim lokalnim izborima na Kosovu u prvom krugu je predsednike je dobilo 17 opština, dok će se u 21 opštini oni birati u drugom krugu.

Konačne rezultate prvog kruga lokalnih izbora za čelnike lokalnih samouprava, koji su održani 17. oktobra, objavila je Centralna izborna komisija danas.

Opština Klokot u kojoj većinu čine Srbi je opština koja će predsednika dobiti u drugom krugu, dok je u ostalim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom pobedila Srpska lista.

Prema konačnim rezultatima, najubedljiviji uspeh zabeležila je kandidatkinja za predsednicu Raniluga Katarina Ristić Ilić koja je dobila stopostotnu podršku glasača, prenosi Kosovo online.

Sledi predsednik Zvečana Dragiša Milović koji je osvojio 98,23 odsto glasova, zatim Leposavića Zoran Todić sa 97,85 odsto glasova birača i Severne Mitrovice Milan Radojević sa 91,12 odsto glasova

Srđan Vulović je u Zubinom Potoku osvojio 83,53 odsto, a Dalibor Jevtić u Štrpcu 59,70 odsto glasova birača

Ljiljana Šubarić koja je osvojila 77,93 odsto glasova je nova predsednica opštine Gračanica, Saša Milošević je u Novom Brdu dobio 63,90 odsto, dok je Dragan Petković u Partešu osvojio 75,35 odsto glasova.

Najveći broj glasova u Klokotu, gde će se održati drugi krug izbora osvojio je Vladica Bogdanović iz Srpske liste (781), dok je za Strahinju Aritonovića ispred GI Srpska narodna sloga glasalo 699 birača

Drugi krug izbora 19. novembra održaće se i u Prištini, Đakovici, Orahovcu, Gnjilanu, Dragašu, Klini, Kamenici, Podujevu, Prizrenu, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamuši, Glogovcu, Istoku, Štimlju, Obiliću, Kosovu Polju i Kačaniku.

Kandidati iz Samoopredeljenja, stranke koju predvodi kosovski premijer Aljbin Kurti u prvom krugu nisu pobedili ni u jednoj opštini, tako da njih 12 očekuje drugi krug.

Najveća borba vodiće se za opštinu Priština između kandidata Samoopredeljenja Arbena Vitie i Perparima Rame iz Demokratskog saveza Kosova.

Uspešno registrovani birači van Kosova, počev od 29. oktobra, imaće petnaest dana na raspolaganju za glasanje putem pošte.

Petodnevna predizborna kampanja za drugi krug traje od 8. do 12. novembra, nakon čega nastupa izborna tišina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *