Od 1. januara manji porez za registraciju starijih vozila preko 2000 kubika

Bujanovac, 3. novembar 2021. – Od iduće godine vlasnici vozila veće kubikaže starih od pet do 20 godina platiće manji porez prilikom registracije, dok će se porez za vozila starija od 20 godina plaćati kao i do sada – 20 odsto od propisanog iznosa.

-Minisatarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2000 kubika brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila, najavljeno je iz Ministarstva finansija, prenosi N1.

Iz Ministarstva poručuju da se time kod oporezivanja porezom na upotrebu motornih vozila doslednije sprovodi ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obaveznika.

Navedenim izmenama i dopunama predloženo je da se umanji poresko opterećenje za  vozila starosti preko pet do dvadeset godina.

Iz Ministarsta finansija navode da za vozila preko 20 godina nije predloženo dodatno umanjenje, iz razloga što se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza i što bi se to moglo smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine,




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *