Nastavnik Duci: Vranjanci su privilegovani u Školi “B. Radičević”

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. novembar 2021. Direktor bujanovačke OŠ „Branko Radičević“ Nenad Tasić povlašćenoj grupi nastavnika iz Vranja omogućava da kroje raspored časova isključivo po svojim prohtevima, a na štetu radnika iz Bujanovca, ali i učenika, tvrdi nastavnik fizičkog Nebojša Mitić Duci.

Direktor Tasić demantuje ove navode i naglašava da je aktuelni raspored časova napravljen uz poštovanje preporuka Ministarsta prosvete.

Potkrepljujući svoje tvrdnje primerima dosadašnjih rasporeda časova, Mitić kaže da je grupi od desetak privilegovanih nastavnika, među kojima je i kreator rasporeda, omogućeno da na posao dolaze i odlaze sa dva automobila, kao da je to najvažnije za nastavu.

Raspored časova se, inače, menjao već četiri puta od početka školske godine, ali se vodilo računa, kako kaže Mitić, da se ne ugroze privilegije pojedinaca, koje nisu samo finansijske prirode.

-Oni imaju raspored kakav se samo poželeti može, bez pauza, većina i sa produženim vikendima, slobodnim danom, što je protivzakonito, a sve na uštrb nastavnika iz Bujanovca, kojima je posledično raspored katastrofalan. Još bitnije, ispaštaju i deca. Na primer, do pre par dana su po tri odeljenja istovremeno imala časove u sportskoj sali, čak devet puna nedeljno. Tako je prostor koji svakom detetu pojedinačno mora biti na raspolaganju bio ispod propisanog minimuma.  O slobodnim petim i šetim časovima za druge nastavne aktivnosti, kojih je premalo, da ne govorimo – kaže Mitić.

Raspored časova od 29. septembra

Direktoru je više puta ukazivao da se raspored časova može i mora uraditi mnogo bolje i samoinicijativno je i sam napravio raspored koji bi otklonio praktično sve nedostatke.

Međutim, uticaj „klike privilegovanih“ je toliki da je tek posle intervencije Ministarstva prosvete raspored koliko-toliko ispravljen u korist dece.

-Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da ukažem direktoru koliko greši, dopisa i zvaničnih zahteva, tražio sam i reakciju viših instanci, koja je usledila nedavno. Sada imamo novi raspored pa bar neće dolaziti do toga da čak devet puta nedeljno tri odeljenja istovremeno imaju čas u sali – sada će se to dešavati samo dva puta. Međutim, i ovaj najnoviji raspored (od 3. novembra) bi mogao biti bolji za sve nastavnike i učenike, kada bi direktor prestao da udovoljava isključivo jednoj grupi radnika koji putuju na posao – kaže Mitić.

Kako oni troše naknadu za putne troškove, dodaje, uopšte nije tema, već isključivo jednak tretman za sve.

Upravo zbog izostanka toga, atmosfera u kolektivu je dovedena do usijanja, pa su razmirice zbog rasporeda mogle da kulminiraju i u fizički obračun.

-Na odeljenskom veću u utorak sam ponovo tražio pravilan raspored nakon čega me je jedan od privilegovanih nastavnika napao, srećom samo verbalno, ali je malo falilo da sukob preraste u fizički. Samo zato što zahtevam i neću odustati da svi budemo tretirani jednako. Naglašavam da i ja putujem i mogu reći da je moj raspored odličan, valjda da bi ćutao, ali neću. Ne radim ovo iz bilo kakvog ličnog interesa, jednostavno ga nema. Ne pristajem na podelu na privilegovane i one koji ćute i rade – ističe Mitić.

O motivima direktora za povlađivanje jednoj grupi zaposlenih Mitić nije želeo da spekuliše, rekavši da „ne zna čime su ga toliko zadužili“.

Direktor Tasić, na drugoj strani, decidno odbacuje navode da bilo koga favorizuje, iako rasporedi govore upravo u prilog tome.

Nenad Tasić

-To nije tačno, imam isti odnos prema svim radnicima – kaže Tasić.

Potvrđuje da je raspored časova menjan već četiri puta.

Kako kaže, prvi je bio privremen, druga promena je bila zbog promena u nastavnom kadru, treća zbog nastavnika koji rade u više škola i sugestija Saveta roditelja.

-Važeći raspored je donet nakon što se kolega Mitić obratio nadležnima. Raspored je sačinjen tako da se ispoštuju sve preporuke ministarstva, imamo njihovo odobrenje – kaže Tasić.

Dodao je da su Mitićevi razlozi za ovakav istup isključivo lične prirode.

 

 




One thought on “Nastavnik Duci: Vranjanci su privilegovani u Školi “B. Radičević”

  1. Pera Mitić

    Trebalo je i ti da izađeš u novine, zbog mnogo čega. Nego, da ne pišem javno. Ćuti si bolje, ne li te je sramota, šta si sve radio.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *