Sistem 2021: Čamci na Bujanovačkom jezeru, klizište i pucanje brane

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. novembar 2021. Čamci u Bujanovačkom jezeru nisu viđeni godinama – do danas, kada su dva spasilačka pohitala da spasu davljenike koji su završili u vodi posle pojave klizišta i popuštanja brane.

Na sreću, radilo se o simulaciji, odnosno  operativno-taktičkoj vežbi snaga sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji pod nazivom „SISTEM 2021“.

U okviru vežbe je Tim na vodi Vatrogasno-spasilačke jedinice Vranje spašavao utopljenike, bujanovačka Vatrogasna jedinica izvlačila nepokretna lica, a povređene zbrinjavala Služba hitne pomoći Doma zdravlja Bujanovac.

Predsednik opštine i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Nagip Arifi ocenio je da je vežba bila uspešna i da su svi uključeni pokazali zavidan nivo pripremljenosti za reagovanje u kriznim situacijama.

-Štab za vanredne situacije, javne ustanove i preduzeća – Dom zdravlja, Crveni krst, JP „Komunalac“, uz policiju i vatrogasce, reagovali su pravovremeno i mogu da kažem da je vežba uspešno izvršena – rekao je Arifi.

Ipak, dodao je, konačnu ocenu pripremljenosti lokalnih snaga za vanredne situacije daće nadležni organi, na osnovu video snimka vežbe.

Vežba SISTEM 2021 odvijala se na više lokacija u zemlji, a učestvovalo je oko 8.000 ljudi.

Cilj je bio da se prikaže trenutni stepen pripremljenosti i sinergije svih subjekata i činilaca u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko – tehnološke nesreće.

Učesnici vežbe bili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, subjekata i snaga jedinica lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća i ostalih organa zaštite i spasavanja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *