Kurti: Srbija preti ratom, zato kupuje naoružanje

Bujanovac, 6. novembar 2021. Srbija preti da izazove treći balkanski rat, kaže kosovski premijer Albin Kurti, upoređujući postupke Srbije sa Nemačkom između dva svetska rata.

Kurti upozorava da bi nedavne krize na Kosovu i u Bosni i Hercegovini mogle eskalirati ako zapadne sile to ne shvate ozbiljno, prenosi Tanjug njegov intervjuu britanskom Dejli Telegrafu.

-Mislim da je definitivno situacija opasnija nego ranije, oni žele da se ponašaju kao da su Nemačka između dva svetska rata – ako nam ne udovoljite – izazvaćemo još jedan. Zato što su napravili i ratove devedesetih – rekao je Kurti.

On je upitao za koga Srbija kupuje oružje i konstatovao da su poslednjih godina vrtoglavo porasle cifre koje Srbija troši na vojni budžet.

U tekstu Dejli Telegrafa se navodi da je budžet Srbije za odbranu porastao od 2015. godine za gotovo 70 posto, na milijardu i po dolara godišnje, što je čini najvećim vojnim “trošadžijom” na Zapadnom Balkanu.

Srbija je uveliko, dodaje list, modernizirala svoju avijaciju i kupila bespilotne letelice, avione i protivvazdušne odbrambene sisteme od Rusije i Kine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *