Raste broj vakcinisanih u Bujanovcu posle uvođenja kovid propusnica

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 9. novembar 2021. – Primetan je veći broj mladih koji dolaze da se vakcinišu protiv korone tako da su kovid propusnice dale rezultat, kaže za Bujanovačke dr Aleksandra Stamenković iz Doma zdravlja u Bujanovcu.

U Bujanovcu se dnevno vakciniše i do 150 ljudi, računajući prvu, drugu i treću dozu.

– Od uvođenja kovid propisnica kao meru za suzbijanje epidemije korona virusa sve je više dvadesetogodišnjaka i starijih koji se vakcinišu, a povećan je i broj dece školskog uzrasta –  kaže dr Stamenković.

Po njenim rečima, prvu dozu vakcine u proseku primi oko 70 građana dnevno, a veliko je interesovanje i za treću dozu.

Krajem septembra za prvu dozu vakcine na dnevnom nivou se javljalo 40-ak građana, o čemu su Bujanovačke pisale.

Dr Stamenković je apelovala na sve neodlučne da se „vakcinišu kako bismo što pre izašli iz ove situacije“.

Da je na vakcinalnom punktu na Ekonomskom fakultetu gužva uverile su se i Bujanovačke na licu mesta.

Kristina Veljković iz Bujanovca, koja prima prvu dozu vakcine, kaže da se odlučila za Torlakovu Sputnjik V, pre svega  zbog sopstvenog zdravlja i zdravlja svoje porodice, a delom i zbog novouvedene mere o kovid propusnicama.

– Svako treba sam da odluči o vakcinaciji. Ljudi imaju pravo na izbor, ne treba ih primoravati na vakcinaciju, niti osuđivati ili deliti na vakcinisane i nevakcinisane – kaže Kristina.

Da je uvođenje kovid propusnica, ali i vakcinalni sertifikat koji je potreban za putovanje u inostranstvo uticao da se vakciniše, rekla nam je i Ledejna Salihi, petnaestogodišnjakinja iz Bujanovca u prisustvu svoje majke.

– Bez vakcine ne mogu nigde da putujem i u mom razredu ima dosta učenika koji će se vakcinisati – kaže Ledejna.

Prisutni građani starije dobi su uglavnom došli da prime drugu ili treću dozu vakcine i pohvalili su rad zaposlenih, dok je među mladima bilo i onih nestrpljivih sa zamerkom na dugo čekanje.

– Već sat i po čekam da me prozovu, moglo bi to da ide malo brže – kaže mladić koji je odlučio da se vakciniše Fajzer vakcinom.

Kako su Bujanovačke ranije pisale, zaključno sa 27. oktobrom prvu dozu vakcine protiv kovida primilo je preko 14.000, treću dozu oko 1.400, dok je kompletno vakcinisano (dve doze) preko 13.000 građana.

Vakcinacija se obavlja na Ekonomskom fakultetu, svakog radnog dana od 8 do 20 sati, subotom od 8 do 16 i nedeljom od 9 do 14 sati

Dostupne vakcine su Fajzer, Sinofarm, Sputnik V, a od nedavno građani mogu da se vakcinišu i Torlakovom vakcinom.

 

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *