Šekler: Kovid propusnice da važe non-stop, ivermektin da se ispita

Bujanovac, 9. novembar 2021. Kovid propusnice treba da važe 24 sata kako bi smanjile transmisiju virusa i podstakle vakcinaciju, a ne da se primenjuju “stidljivo” kao sada, kaže virosolog sa Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

On je u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se sada vakcinišu oni koji rade u ugostiteljstvu, koji treba da dočekaju goste.

-Oni su se našli zatečeni kovid propusnicama, iako su one dugo najavljivane. Nažalost one se stidljivo primenjuju, 22 časa, pa 20, ali 24-časovna kovid propusnica je idealno rešenje za nagle gužve na vakcinaciji. Efekat nije samo da će da spreči transmisiju već će da navede na vakcinaciju, ne da ih prisili već će se vakcinisati iz praktičnih razloga, mnoge takve poznajem – kaže Šekler.

Šekler je, govoreći o leku ivermektin, o kojem su Bujanovačke već pisale, rekao da se sve pretvorilo u to da je reč o stočnom leku.

-On se primenjuje i kod ljudi i životinja, kao i penicilin i streptomicin. Ivermektin se ispituje u kliničkim studijama u mnogo zemalja sveta, u susednoj Severnoj Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj, gde se primenjuje u kliničkim studijama koje pokušavaju da dokažu ima li dejstva ili ne – objašnjava Šekler.

Podseća da je još u januaru radio ekesperiment, kada su se pojavil prve informacije da bi mogao da ima dejstvo na virus.

-Taj eksperiment je rađen na životinjama uživo kod mene, a drugi deo u drugoj laboratoriji kod kolege. Nažalost, ni u laboratorijskim uslovima na veštačkim ćelijama, kao ni na živim životinjama, zaraženim, nije se pokazalo direktno antivirusno dejstvo, ali zadržavam pravo da kažem da je moguće da je imalo antiiflamatornog dejstva, to je mnogo teže dokazati. Mišljenja sam da čovek ne treba da bude isključiv i da, ako neko radi na ispitivanju, da se naše Ministarstvo zdravlja raspita kod Ministarstva zdravlja Severne Makedonije o ispitvanju ivermektina na ljudima u kliničkoj studiji – navodi Šekler.

Kaže da ne voli što se „ivermektin pretvara u svojevrsnu motku kojom se udara po protivnicima vakcinacije“.

-Najvažnija stvar je da je čovek koji je prvi ukazao na mogućnost da možda u ivermektinu postoji neko korisno dejstvo protiv kovida je Pjer Kori, on je prvo izjavio da ivermektin nije zamena za vakcinu, on i dan-danas je jedan od lidera koji pokušava i stalno insistira na vakcinaciji. On se najozbiljnije bavi istraživanjem ivermektina na kovid, i stalno napominje da vakcina nema alternative – ističe Šekler.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *