Ministar zdravlja: Srbija dobija eksperimentalni lek protiv korone

Bujanovac, 10. novembar 2021. – Srbija će dobiti novi, eksperimentalni lek za lečenje koronavirusa koji je razvila američka kompanija “Fajzer”, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On kaže da je Srbija treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor i koja će imati taj lek.

Naglasio je za RTS da lek za 89 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije  i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo i da lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao.

Naveo je da je vakcina i dalje primarno oružje u borbi sa virusom.

– Mi se ne borimo za to da dođemo u fazu da se neko razboli pa da bi se lečio, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga, nego da se ljudi vakcinišu i da ne moraju da koriste bilo koji lek. Ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo – rekao je Lončar.

Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak pred Sudom časti protiv 18 lekara koji su preporučivali “ivermektin”, a ministar navodi da će odgovarati svi oni koji krše zakon

– Država će reagovati i protiv apoteka koje su prodavale taj lek, inspekcija je našla gomilu recepata na kojima je prepisivan “ivermektin”, lek koji ne sme da se prepisuje i da se koristi – naveo je Lončar.

Građanima poručuje da se drže zvanične medicine i stavova Medicinskog fakulteta jer, kako kaže, jedino tako neće pogrešiti.

-Sve ovo radimo iz jednog jedinog razloga- da spasimo ljudima život i zdravlje, a ne da bi eksperimentisali i da bi neko bio mnogo pametan – istakao je ministar Lončar.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *