Od početka godine kovid odneo 450 života u Pčinjskom okrugu, 90 odsto preminulih nije bilo vakcinisano

Bujanovac, 10. novembar 2021. (foto CINS) – Zbog korone je na lečenju u Opštoj bolnici Vranje od početka godine do polovine septembra bilo smešteno više od 1.800 ljudi, od kojih je samo 100 bilo vakcinisano uglavnom kineskom Sinofarm vakcinom. U istom periodu od kovida je u bolnici umrlo preko 200 pacijenata i skoro svi preminuli bili su nevakcinisani, navodi se u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

Podaci koje je CINS-u dostavio Zavod za javno zdravlje u Vranju obuhvataju sve opštine Pčinjskog okruga.

Prema njihovoj evidenciji od početka godine do 24. oktobra u Vranju je od korone preminula 261 osoba, a 90 odsto preminulih nije bilo vakcinisano.

Za to vreme je na teritoriji Pčinjskog okruga preminula 451 osoba sa dijagnostifikovanim kovidom, od kojih nije bilo vakcinisano oko 400.

Među manjim brojem vakcinisanih koji su preminuli u Pčinjskom okrugu, jedna osoba je primila prvu dozu Astra Zeneke, jedna je bila vakcinisana Sputnjikom V, dok su dva muškarca kao treću dozu nakon Sinofarma uzeli Fajzer.

Ostali su se vakcinisali kineskom vakcinom, u periodu januar-mart ove godine.

-Prve preminule vakcinisane osobe u februaru su zapravo osobe koje su se i zarazile neposredno pre ili posle imunizacije drugom dozom – stoji u odgovoru Zavoda za javno zdravlje Vranje.

Najveći broj preminulih vakcinisanih bio je stariji od 70 godina i sa hroničnim pridruženim bolestima, istakli su iz Zavoda.

U protekla dva meseca novinari CINS-a su poslali 79 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja- Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanocić Batut”, institutima, bolnicama i zavodima za javno zdravlje u Srbiji.

Novinari CINS-a su pitali da li su hospitalizovani i umrli kovid pacijenti bili vakcinisani i ako da, kojom vakcinom.

Reč je, između ostalog, o bolnicama koje su na spisku Batuta jer poseduju respiratore za lečenje najugroženijih

Podaci koje je CINS dobio iz  zdravstvenih ustanova pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima

Informacije je dostavila 21 institucija.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *