Evropska unija priznala kovid sertifikate Srbije, od petka se izdaju po EU standardima

Bujanovac, 16. novembar 2021. – Evropska unija usvojila je odluku o priznavanju kovid sertifikata izdatih u Srbiji, a od petka će građani preko portala e-Uprave moći da preuzmu kovid potvrde po pravilima Evropske unije.

Direktor kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović, rekao je za RTS, da je odluka Evropske komisije o priznavanju kovid propusnica iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 sati da se prilagode tehničkim sistemima Evropske unije.

Izdavanje novih digitalnih zelenih sertifikata kompatibilnih sa sertifikatima EU Jovanović je najavio za petak.

Naglasio je da se novi sertifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani

-Imaju poseban kju-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir – rekao je Jovanović.

Dodao je da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u sertifikat i da će građani Srbije sa tom potvrdom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban sertifikat, ali i u 22 zemlje van Evropske unije koje su pristupile tom sistemu.

Objasnio je da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da je novi sertifikat potreban onima koji putuju u zemlje Evropske unije i najavio uvođenje dve nove mobilne aplikacije.

-Jedna je za očitavanje evropskih sertifikata, koju će koristiti svako od nas, ali i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju. Druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika, dodao je Jovanović.

Od sledeće nedelje, kako je rekao, novi sertifikati će biti dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije.

Podsetimo, Evropska unija je u ponedeljak usvojla odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata koji su izdati u Srbiji i koji imaju isti tretman u praksi kao i EU kovid sertifikati.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *