Ministarka Čomić: Nema progona Albanaca u Srbiji, pasivizacija adresa se radi po zakonu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 17. novembar 2021. (foto Tanjug) – U Srbiji nema nikakvog organizovanog brisanja adresa (pasivizacije prebivališta) Albanaca i nema ničega osim primene Zakona o boravištu i prebivalištu, a oko toga smo se razumeli i sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), rekla je za Bujanovačke ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

Ona je naglasila da ministarstvo koje vodi od januara sa nadležnim organima Republike Srbije vrlo pažljivo proverava o čemu se radi i utvrđeno je da nema apsolutno nikakve namere države ili organizovanog progona albanskih građana u Srbiji kada je u pitanju pasivizacija adresa, već je reč o primeni zakona.

Objasnila je da je primena Zakona o boravištu i prebivalištu deo poglavlja 23 i zahtev Evropske unije da se Ministarstvo unutrašnjih poslova podrobniije pozabavi time vodeći računa o tome da ne bude adresa koje su izmišljene za ljude koji ne postoje.

– U razgovoru sa NSA sredinom godine, rekli smo da je naša dužnost da činjenice ponudimo, a njihova je volja da li će i dalje vrlo pažljivo motriti da im ne budu ugrožena prava na adresu jer, ona ne smeju da budu ugrožena – naglašava ministarka.

Zbog pasivizacije adresa Albanaca njihovi politički lideri poput narodnog poslanika Šaipa Kamberija, predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija i predsednik NSA Ragmi Mustafa više puta su izražavali nezadovoljstvo i zahtevali reakciju međunarodne zajednice.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *