Mustafa: NSA spreman da radi sa Vladom Srbije na Planu od 7 tačaka

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 17. novembar 2021. – Više od osam godina od kako je Vlada Republike Srbije usvojila plan od 7 tačaka ostalo je malo poverenja da će se konkretni problemi rešiti, ali smo spremni da zajedno radimo na tome, rekao je za Bujanovačke Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Povodom društvenog dijaloga na temu obrazovanja održanog u utorak na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu,  o čemu je naš portal pisao, a koji je održan na inicijativu NSA, Ragmi Mustafa je iskazao spremnost Nacionalnog saveta da doprinese u rešavanju konkretnih problema sa kojima se suočavaju pripadnici albanske nacionalne manjine.

Moramo naći način da prevaziđemo probleme, uključujući i priznavanje diploma i nadam se da će Vlada Srbije, odnosno ministarstvo i svi uključeni imati volju da se tokom prve trećine 2022. godine neki problemi i zaista reše- kaže Mustafa.

Govoreći o održanom dijalogu, istakao je da postoji volja za rešavanje aktuelnih problema u obrazovanju, ali i napomenuo da se sve to dešava u uslovima kada je manje Albanaca zaposleno u sudu, policiji i kada “imamo jednog vatrogasca i nijednog direktora zdravstvene ustanove”.

Ono za šta se mi zalažemo jeste pravednije i ravnopravnije društvo i u Preševskoj dolini – kaže Mustafa.

Dodao je da su se pronašla rešenja za neke tehničke probleme u obrazovnom sistemu, najpre da se, kako kaže,  završi ciklus obezbeđivanja udžbenika za osnovne škole i da se pokrene za srednje, ali i da tokom sledeće godine više od 200 nastavnika dobije licencu.

Ističući važnost i značaj priznavanja diploma sa Kosova, Mustafa je rekao da je taj proces odvojen od procesa u Briselu i da ne treba čekati na velike dogovore.

Društvenom dijalogu prisustvovali su i ministar prosvete Branko Ružić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *