Bujanovačke zanatlije kao čuvari od zaborava

Piše D.Stošić

Bujanovac, 18. novembar 2021. – Izložbom predmeta starih zanata u sredu je u Domu kulture “VukKaradžić” u Bujanovcu održana 20. po redu manifestacija“Vredne ruke”.

– Ove godine odlučili smo se za izložbu proizvoda starih zanata sa željom da se podsetimo i da malo promovišemo zanatski rad, ali i da otrgnemo od zaborava vrednosti koje su duboko ukorenje u našoj kulturi, rekao je za Bujanovačke Vladimir Stojković, saradnik za kulturne aktivnosti Doma kulture.

U maloj sali Doma kulture mogla su se videti dela naših zanatskih majstora, poput belog veza, proizvodi tkanja, predmeti stolara, limara ali i užara, po kojima je Bujanovac svojevremeno bio čuven.

Jedna od učesnica izložbe Nada Janjić iz Bujanovca, koja se više od deset godina bavi izradom belog veza, kaže nam da je spojila lepo i korisno i da nema većeg zadovoljstva od pogleda “na svojih ruku delo”

– Izrada belog veza je veoma naporan rad, za jedan stolnjak su potrebna oko tri meseca jer sam posao iziskuje pažnju, predanost i mirnu ruku, ali kad se na kraju završi vez uživanje je veliko, rekla je Nada Janjić.

Svojih ruku delo predstavio je i užar Džavit Fejzulahi iz Bujanovca, koji je ovaj zanat nasledio od svog oca, a sada nastavlja tradiciju i nada se da će se održati u njegovoj porodici još dugo.

– Užarstvom se bavim od malena, sada već 50 godina i svako uže mogu zatvorenih očiju da izradim. Posao nekad ide traljavo, ali ja ne odustajem i malo veća promocija zanatskog posla ne bi škodila, dodaje on kroz osmeh.

Svoje zadovoljstvo u prikazanim rukotvorinama nisu krili ni posetioci:

-Stari zanati su bogatstvo, proizvodi koji izađu iz tih radionica su prelepi i mladima bih poručila da nastave ovu tradiciju ali na novi način. Zanatstvo će se veoma ceniti i naša stručna škola neće odustati od zanatlija, jer usluge koje nam nude su zadnjih godina deficitarne, kaže Biserka Jović, direktorka Srednje škole „Sveti Sava“.

Među učesnicima izložbe svoje radove su prikazali i stolar Dejan Đorđević iz sela Sveta Petka, kovač Trajče Ramadanović i tkalja Milica Jović iz Bujanovca

Manifestacija „Vredne ruke“ održava se od 2000. godine i do danas beleži veliki broj uspešno realizovanih tema, počev od narodnih rukotvorina do pripremanja gurmanskih specijaliteta nacionalnih kuhinja sa ciljem da se od zaborava otrgnu tradicionalne vrednosti.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *