Valjon Arifi: Albanci moraju da razgovaraju sa Vladom Srbije

Bujanovac, 18. novembar 2021. Početak dijaloga između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi treba podržati, uprkos pojedincima koji bi samo da “sole pamet”, poručuje aktivista iz Preševa Valjon Arifi.

-Ako ih pitate: zašto Dolina ne bi imala dijalog sa Vladom Srbije uz međunarodno posredovanje, kažu da Vladu Srbije čine bivši saradnici Miloševića i Šešelja. Otkrili su Ameriku! Smatraju da ako razgovarate sa njima to znači brisanje prošlosti, a ako ne vodite sa njima dijalog, kao da ćete ih voditi u zatvor zbog ratnih zločina. Sa ovom Vladom razgovaraju  SAD, EU, Aljbin Kurti i Edi Rama, a ni kritičari dijaloga ne libe se da  razgovaraju sa Vladom kada se radi o tenderima, zaposlenjima i drugim privilegijama. Na kraju krajeva ti kritičari i platu dobijaju od ove države – kaže Arifi.

Dodaje da protivnici dijaloga kao svoje razloge navode to da se Srbiji ne veruje, jer ne sprovodi dogovoreno, a Arifi ih pita šta ih sprečava da vrše pritisak da se takav pristup promeni.

-Ili je lakše ostaviti Vladu Srbije na miru i jednostavno reći: ne verujemo vam, ali ovo  ide u prilog Vladi Srbije. Oni to i žele. Da se pretvorimo u žalopojku, prikažemo kao žrtva u zabačenom selu. To je njima u Beogradu lepo opravdanje, jer će reći da su za dijalog, ali da ga Dolina ne želi – navodi Arifi.

Onima koji se pozivaju na referendum iz 1992. godine i traže da se dijalog odvija u Briselu, dok se Kosovo zalaže za reciprocitet,  Arifi je poručio da se takvi zahtevi ispostavljaju već 30 godine, a da nijedan nije ispunjen I

-Šta raditi u međuvremenu? Da spavamo i čekamo da nas pozovu u Brisel, ako ikad budemo pozvani? Ili da psujemo Evropsku uniju i Ameriku što nas ne zovu? Ili da psujemo Aljbina Kurtija i Edija Ramu – pita Arifi.

Postavio je pitanje i na koji način unutrašnji dijalog Albanaca i Beograda o rešavanju životnih problema građana, a uz međunarodno posredovanje, ometa  dijalog u Briselu.

-Kao  da ako vodite dijalog sa Vladom, neće biti ostvareni naši zahtevi ili neće se sprovoditi ono što će se postići u Briselu. Dvadeset godina je prošlo bez dijaloga, a žele drugačiji ishod radeći isto i razmišljajući na isti način sve vreme – zaključio je Arifi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *