Studenti albanologije u Bujanovcu: Zajedno protiv predrasuda

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 19. novembar 2021. – Studenti albanologije beogradskog Filološkog fakulteta borave u poseti Bujanovcu koju svake godine organizuje kancelarija OEBS-a u okviru programa studentskih poseta.

Studenti, iz različitih krajeva Srbije, u okviru trodnevne posete Bujanovcu obišli su Srednju školu “Sezai Suroi”, kako bi razgovarali sa tamošnjim učenicima i time poboljšali svoju komunikaciju na albanskom jeziku.

Ono što sve njih zajedno raduje jeste prilika da upoznaju ovdašnji suživot Srba i Albanaca, različitost kultura i poštovanje između ovih naroda, kako kažu, bez tenzija i predrasuda, ali i mogućnost da govore na albanskom jeziku sa Albancima, jer „za to nema prilike u Beogradu”.

– I sama sam se u Beogradu susretala sa predrasudama zbog studiranja albanskog jezika. Ova poseta Bujanovcu nam pruža mogućnost da vežbamo albanski jezik, jer je svaki jezik poseban i ne treba na to da gledamo po nekoj istoriji ili političkoj situaciji, već da podržavamo jedni druge u učenju naših jezika – rekla je za Bujanovačke Natalija Burazor iz Beograda, studentkinja treće godine albanologije.

Kažu da albanski jezik nije nimalo lak, ali da je lep, a u Bujanovcu su im se posebno svideli ljudi, njihova srdačnost, ljubaznost  i prihvatanje različitosti.

-Ovo je jako lepa stvar za studente albanskog jezika jer mogu da naprave razliku između načina na koji se ovde govori albanski sa onim što su naučili na fakultetu. Posebno me raduje činjennica da u grupi ovih hrabrih, mladih ljudi imamo studente albanskog iz Bujanovca i Vranja što je neka novina za nas i naše društvo. To je primer koji treba da slede neke mlađe generacije – rekao je Rahim Salihi, omladinski aktivista i nekadašnji šef kabineta predsednika opštine Bujanovac.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *