Mladi Albanci i Srbi: Zajedno možemo da rešimo probleme

Bujanovac, 22. novembar 2021. – Ekologija, nedostatak uređenih izletišta, sportskih terena i nefunkcionisanje Kancelarije za mlade, neki su od problema na koje ukazuju mladi Bujanovčani. Srednjoškolci iz srpske i albanske zajednice naglašavaju da već neko vreme sarađuju putem đačkih parlamenata i da je to primer na koji bi mogli da se ugledaju i lokalni političari.

-Ne svi, ali mnogi od nas su imali predrasude prema ostalim etničkim zajednicama u Bujanovcu. To je nešto što se ponese iz kuće, međutim, vremenom smo shvatili da je zajednički rad, saradnja, druženje, itekako moguće. Zajedno možemo da radimo na rešavanju pitanja koja se tiču svih nas – ističu mladi Bujanovčani.  

Oni su u razgovoru u okviru projekta “Media for all” koji Bujanovačke sprovode uz podršku organizacije British council, naveli da im nedostaje prostor za zabavu i kvalitetan program i istakli da Bujanovac ima resurse, ali da se oni ne koriste svrsishodno.

-Izlazak se svodi samo na odlazak u kafić, a kada bi postojali recimo funkcionalni sportski tereni ili kada bi bile organizovane neke tematske večeri u nekom prostoru gde bismo svi mogli da se družimo i učimo, priča bi bila potpuno drugačija – navela je jedna od učesnica skupa.

U razgovoru sa našim timom održanim u subotu mladi Bujanovčani  su govorili i o nedostatku institucionalne podrške, ali i da im se nudi jako malo sadržaja zabavnog i kulturnog karaktera.

Ovi mladi ljudi istakli su neophodnost uključivanja mladih i u proces odlučivanja o stvarima koje ih se tiču, svesni društvenih prilika u kojima žive.

Mladi traže i veće angažovanje i podršku lokalne zajednice.

Nužnost menjanja stvari na bolje u ekologiji kroz, kako kažu, podizanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine, uređenje postojećih ili izgradnja novih sportskih terena, ali i veća angažovanost i program Kancelarije za mlade je nešto što bi, smatraju oni,  poboljšalo njihov položaj i ojačalo volju da se vrate u svoj grad nakon studiranja.

British Council je međunarodna organizacija Velike Britanije posvećena kulturnim odnosima i obrazovnim mogućnostima, a u preko 100 zemalja širom sveta deluje u oblasti umetnosti i kulture, i razvoja civilnog društva.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *