Mustafa: Pripadnici nacionalnih manjina odlaze iz Srbije

Bujanovac, 22. novembar 2021. Nacionalne manjine u Srbiji se brojno smanjuju u nedostatku ekonomske perpektive i evropskih vrednosti i principa, kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Mustafa je za Danas istakao da je region Bujanovca, Preševa i Medveđe u posleratnoj fazi već pune dve decenije, od kada je potpisan Končulijski sporazum, kada su, kako ističe, Albanci poverovali da će se njihov položaj poboljšati u procesu demokratizacije uz garancije međunarodne zajednice.

-To se nije desilo. Bojim se da smo ušli u fazu latentnog sukoba koji zahteva ozbiljna rešenja od strane Vlade Srbije uz pomoć međunarodne zajednice – kaže on.

Kako je naveo, neophodno je doći do opipljivih poboljšanja u efektivnom ostvarivanju individualnih prava koja pripadaju nacionalnim manjinama.

– Centralizacija institucija dezintegriše i pogoršava zastupljenost zajednice. Danas imamo manje sudova i sudija u Preševskoj dolini nego pre deceniju. Manje (nijedan) tužilaca, manje policajaca, manje vatrogasaca, manje (nijedan) republičkih inspektora i mnogo institucija koje ne uključuju nijednog pripadnika albanske zajednice. Sve više i zbog nedemokratskog javnog diskursa, nacionalne manjine se smanjuju brojno u nedostatku ekonomske perspektive i unapređenja evropskih vrednosti i principa – kaže Mustafa.

Dodao je da se u izveštaj Evropske unije o napretku Srbije za 2021. posebna pažnja posvetila je položaju Albanaca u Srbiji i da je registrovano više otvorenih pitanja koja je NSA kontinuirano pokretao na sastancima sa vladinim i međunarodnim zvaničnicima.

-U izveštaju se navode ozbiljna kršenja u vezi sa sprovođenjem osnovnih ljudskih prava, tretmanom prava nacionalnih manjina, pasivizacijom prebivališta, govorom mržnje visokih zvaničnika, potrebom da se nastavi proces obezbeđivanja udžbenika na albanskom jeziku, nedostatkom inkluzivne demokratije, slobode izražavanja i uključivanja Albanaca u institucije – navodi, između ostalog, Mustafa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *