Omladina kritikuje Kancelariju za mlade, koordinator poručuje: Priključite nam se

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 22. novembar 2021. – Vrata Kancelarije za mlade na trgu u Bujanovcu češće su zatvorena nego otvorena i dok bujanovačka omladina insistira da je neophodno veće angažovanje Kancelarije kao lokalnog servisa namenjenog mladima iz svih zajednica, iz Kancelarije poručuju da projekata ima, ali da nedostaje interesovanje mladih.

Kancelarija za mlade kao deo lokalne samouprave bavi se poslovima planiranja, sprovođenja i praćenja razvoja omladinske politike, piše na njenoj zvaničnoj Facebook stranici, a koliko se aktivnosti Kancelarije ostvaruju u praksi pokušali smo da saznamo od koordinatora Kancelarije Arbnor Sadriua.

-Imamo terenske projekte koji zahtevaju odsustvo iz kancelarije i do kraja meseca završavamo sa projektom “Zeleni ključ”, koji obuhvata kurseve jezika za mlade –  kaže on.

Po njegovim rečima, realizacija projekata zavisi od izdvojenih sredstava iz budžeta, ali i da vrlo često za neke projekte nema interesovanja mladih.

S druge strane, mladi Bujanovčani sa kojima smo razgovarali u okviru projekta “Media for all”, o čemu su Bujanovačke ranije danas pisale, istakli su da ih niko iz Kancelarije nije ni informisao o zajedničkim projektima,

Naglasili su i manjak angažovanja i vidljivosti lokalnog servisa za mlade, kao i nedostatak sadržaja zabavnog i kulturnog karaktera.

Sadriu ističe da je sa njegove strane bilo pokušaja da se aktiviraju mladi preko srednje škole, ali da je uglavnom nailazio na nezainteresovanost i na izgovor u vidu nedostatka vremena.

– Kancelarija nije političko mesto i svako može da dođe, da bude aktivan, da učestvuje u projektima. Ima  pojedinaca koji učestvuju i sa kojima radimo zajedničke projekte – kaže Sadriu.

Dodao je da se nada da će do kraja godine KZM uspešno realizovati dva projekta- novogodišnji turnir u malom fudbalu i oslikavanje murala, odnosno crtanje u 3D formatu, ukoliko se za to obezbede sredstva.

– Za narednu godinu je u planu 12 projekata za mlade, i ako bude bilo budžetskih sredstava Kancelarija će ih realizovati – kaže on.

U  okviru radnih tela bujanovačke Skupštine postoji Savet za mlade koji kao stalno radno telo “uređuje i stvara uslove za brigu o mladima, donosi i realizuje strategiju i akcioni plan politike za mlade i stvara uslove za omladinsko organizovanje”, kako piše na sajtu Opštine Bujanovac

Do objave ovog teksta, od nadležnih iz lokalne samouprave nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja o planu i programu za mlade i radu Saveta.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *