Beogradski metro plaćaju i Bujanovčani

Bujanovac, 23. novembar 2021. – Izgradnja metroa u Beogradu, koji će prema najavama koštati oko 6 miijardi evra, finansiraće i stanovnici opštine Bujanovac.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da je prema njegovom mišljenju u redu što će beogradski metro kroz budžet plaćati svi građani Srbije, ali sa ovim nisu saglasni iz niške Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Kako pišu Južne vesti, to što će metro platiti svi građani Srbije iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju komentarišu kao alarmantan porast nepoštovanja i prema novcu i prema građanima van Beograda.

-Bez tendera i bez podrške struke počinje gradnja metroa u glavnom gradu, koja će, prema najavama, koštati oko 6 milijardi evra. Podršku nisu dali ni građani Srbije, ali njih niko ništa nije pitao, a i zašto bi kad će građani “samo” finansirati taj metro, ništa više – kažu iz NKD-a.

Objašnjenje ministra Momirovića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da Beograd daje više u budžet nego što uzima i da Beograd finansira auto-puteve kroz Srbiju i ne buni se, iz NKD-a vide kao nepoštovanje građana.

Navode da i Momirović i Vesić manipulišu statistikom i informacijama i da svi u Srbiji daju više u budžet nego što iz njega uzimaju.

– Od 10 dinara uplaćenih u budžet, lokalu se vrati samo 1 dinar. Decenijsko centralizatorsko forsiranje Beograda i zapostavljanje ostalih regiona dovelo je do toga da 45 odsto zaposlenih u privredi radi u Beogradu – kažu iz NKD-a.

Oni dodaju da su auto-putevi nacionalna i transnacionalna stvar, a ne lokalna i podsećaju da lokalne samouprave same finansiraju puteve u svojim gradovima i opštinama, pa “argument” državnih funkcionera ne prihvataju.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *