Kamberi u Skupštini: Nećemo odustati od albanske zastave

Bujanovac, 24. novembar 2021. Uoči nacionalnog praznika Albanaca Dana zastave (28. novembar) narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi poručio je u Skupštini Srbije da se Albanci nikada neće odreći svojih nacionalnih simbola.

-Bez obzira na važeće zakone, negativnu političku situaciju u kojoj nam se negira pravo na simbole, mogu reći da ih se nećemo odreći. Strpljivo ćemo se angažovati i čekati da se naše identitetsko pravo na slobodnu, javnu i službenu upotrebu simbola ostvari – rekao je danas Kamberi.

Pitanje kada će se stvoriti uslovi za takvu upotrebu albanskih nacionalnih simbola uputio je predsedniku Vlade Republike Srbije.

Podsetio je da je prošlo godinu dana od njegovog govora na istu temu, a Srbija je, kako kaže, i dalje jedina država u regionu koja po zakonu onemogućava nacionalnim manjinama da slobodno koriste svoje simbole ako su identični simbolima drugih država.

-Koliki je stepen netrpeljivosti prema albanskom nacionalnom simbolu u Srbiji pokazalo je ponašanje huligana, koji su skidali albanske zastave postavljene  u Beogradu po zvaničnom protokolu posete premijera Albanija  Edija Rame – kaže Kamberi.

Ocenio je da su direktni počinioci ovog vandalskog čina proizvod diskursa koji podržava i neguje antialbanske stereotipe i neprijateljstvo.

-U ovoj atmosferi, netrpeljivosti, otvorene mržnje i predrasuda prema Albancima i svemu što je vezano za Albance, uz diskriminaciju u osnovnim pravima, težak je život Albanaca u Preševskoj dolini, ali i Albanaca koji žive bilo gde u Srbiji – naveo je on.

U takvoj atmosferi, u kojoj se, kako kaže on, negiraju ratni zločini, a veličaju zločinci, čije murale čuva policija, ne treba da čudi što na skidanje zastava Albanije u Beogradu država ništa ne preduzima.

-Vlasti „ponosno“ ćute pa se s pravom javlja dilema, da li je ovaj vandalski čin nad albanskom zastavom deo projekta „Otvoreni Balkan” ili „Srpskog sveta” Aleksandra Vulina – kaže Kamberi.

Zaključio je da Srbija, kao država koja teži da postane deo Evropske unije treba da eliminiše svoje diskriminatorske zakone.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *