Mladi kuvari iz „Svetog Save“ doneli još jedno zlato u Bujanovac

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 29. novembar 2021. – Učenici bujanovačke Srednje škole “Sveti Sava” sa smera kuvar osvojili su zlatnu medalju na takmičenju u spremanju zimnice, održanom u nedelju u Nišu

Srednjoškolci Manuela, Bogdan, Despot i Mihajlo i njihova profesorka kuvarstva i mentor Jelena Trajković ne kriju sreću i zadovoljstvo zbog postignutog plasmana na takmičenju.

– Verovala sam da možemo da osvojimo medalju, ali zlatnu nisam očekivala, pa sam zbog ovog uspeha presrećna i nadam se da ćemo u budućnosti imati još ovakvih takmičenja – kaže nam Manuela Avdulji, učenica trećeg razreda.

– Meni je ovo prvo takmičenje i nagrada me je iznenadila, jer je konkurencija bila velika, ali naš kompot od mušmula je nadmašio sve – kaže kroz osmeh Bogdan Bogdanović, učenik drugog razreda, koji je receptom za kompot svoje bake pomogao da ekipa ponese najsjajnije odličje.

A da je kompot od mušmula oduševio i pokupio simpatije članova žirija potvrđuje nam i profesorka Jelena Trajković.

– Upravo smo po tom proizvodu bili specifični jer nijedna ekipa nije imala kompot, a žiri je posebno oduševljen jer se radilo o novitetu koji je došao iz srednjoškolske kuhinje od strane mladih učenika koji su prvi put na takmičenju – rekla je profesorka Trajković.

Ona je istakla da je reč o tradicionalnom takmičenju i da se zimnica spremala po starim receptima baka i prabaka koji se, kako kaže, prenose s kolena na koleno i čuvaju kao tajna.

– Kompot od mušmula je pravljen po receptu Bogdanove bake i trudimo se da tradiciju održimo i očuvamo koliko je to moguće, kao što su nekada naše bake spremale. Takođe, promovišemo i zdraviji način ishrane – kaže nam profesorka.

Zbog uspeha školske ekipe srećna je i direktorka škole, za koju je, kako kaže, ovaj uspeh očekivan.

– Trudimo se da svaku ovakvu manifestaciju isprate naši učenici i na moju veliku radost uvek nas obraduju lepim vestima – rekla je direktorka Jović.

Na takmičenju “Gastro naj zimnica 2021” u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša, Svetosavci su se takmičili u kategoriji spremanja slane i slatke zimnice.

Kao jedni od najmlađih učesnika, priredili su svojevrsno iznenađenje osvojivši prvo mesto u konkurenciji od 30 učesnika seniora.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *