Građani: Opština netransparentna, ne znamo na šta troše naš novac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. decembar 2021. Transparentnošću bujanovačke lokalne samouprave, posebno po pitanjima na šta i kako se troši javni novac, građani uopšte nisu zadovoljni. Da opštinska vlast nije transparenta smatra čak 93 odsto od stotinak učesnika u anketi koju je sproveo naš portal.

Većina  – 54,7 odsto nezadovoljnih građana smatra da je najmanje transparentnosti u oblasti investicija, a gotovo 37 odsto je navelo budžet u odgovoru na pitanje „Koja oblast rada opštinske uprave je najmanje vidljiva građanima“.

-Na koga i na šta rasipate (naše) narodne pare? – jedno je od pitanja čitalaca koje sublimira mišljenje ogromne većine učesnika ankete o transparentnosti lokalne samouprave.

Među nezadovoljnima je oko 2 odsto onih koji su kao razlog naveli  netransparentnost u zapošljavanju.

Na pitanje “Da li je Opština Bujanovac zaista servis građanima” pozitivno je odgovorilo svega 12,3 odsto učesnika u anketi.

Za nijansu je bolje mišljenje o opštinskom sajtu za koji 16,4 odsto građana smatra da pruža dovoljno informacija, 72,6 procenata ne misli tako, a uopšte ga ne prati 11 odsto.

Među komentarima u rubrici “Navedite šta je pozitivno u radu Opštine” dominira “Ništa”.

Ipak tu su i nešto opširniji: “Pozitivno vrlo teško, muljanje da, ja tebi ti meni, nepotizam, isisavanje novca građana Bujanovca zarad lične dobiti”

“Bruka i sramota kakvu opštinu imamo”

“Pozitivno je da redovno primaju platu iz budžeta Republike Srbije, a ne poštuju nijedan njen zakon”.

Jedan čitalac Bujanovačkih smatra da Opština “ima volju, ali im nedostaje stručnost, efikasnost, transparentnost i institucionalna saradnja”.

Rezultat ankete Bujanovačkih poklapa se sa izveštajem organizacije  Transparentnost Srbija, po kojem je na tabeli transparentnosti opština i gradova u Srbiji Opština Bujanovac na poslednjem mestu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *