Kamberi: Vučiću, zašto me ranije nisi poslušao

Bujanovac, 3. decembar 2021. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi konstatovao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić  “konačno shvatio da su Srbiji neophodni mnogo bolji odnosi sa Albancima“. Kamberi, međutim, poručuje da je za tako nešto neophodno da Srbija prihvati realnost po pitanju Kosova, ali i odgovornost za sve što je tamo uradila.

-Da, gospodine predsedniče, Srbiji su neophodni mnoogo bolji odnosi sa Albancima, nisam li vam to isto rekao u Skupštini tokom rasprave o dijalogu sa Kosovom? Sada vam ponovo kažem da treba da odustanete od „mašte o Kosovu“ i prihvatite ne samo realnost, već i odgovornost za ono što je srpska država uradila na Kosovu. Tek tada se može govoriti o prijateljstvu sa Albancima – kaže Kamberi.

On se oglasio nakon Vučićeve izjave “o gradnji mnogo boljih odnosa sa Albancima u budućnosti”, o čemu je govorio prilikom početka izgradnje autoputa Niš – Merdare.

Kamberi je naveo i da je Vučiću već rekao da govorom mržnje i reciklažom terminologije 80-ih i 90-ih nema mesta u dijalogu o pomirenju koji podrazumeva i suočavanje sa prošlošću i da je potreban novi pristup.

-Nisam li vam tom prilikom rekao da kao pripadnik albanskog naroda vidim perspektivu svog naroda u članstvu u EU, ali istovremeno i u međusobnoj saradnji sa narodima Zapadnog Balkana, uključujući i srpski narod. Citirao sam i srpskog intelektualca Bogdana Bogdanovića koji je rekao da „Srbija svakako mora da pogleda sebe drugim očima” i da konačno shvati da je „važnije graditi prijateljstva od osvajanja teritorija” – navodi Kamberi.

Kako je naglasio, Vučić je tada ljutito odbio da odustane od svoje politike ratnih zločinaca i da je to videla cela javnost.

-Morate razumeti nepobitnu činjenicu da vaš put za Albaniju ide preko Kosova – zaključio je.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *