Paroh Mićo Zelenović: Za 10 godina stotinak srpskih porodica napustilo Bujanovac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. decembar 2021. Od 2012. godine, kada sam počeo da radim ovde, samo iz grada Bujanovca ne računajući sela, se odselilo oko 100 srpskih domaćinstava, tvrdi protojerej Mićo Zelenović, bujanovački paroh.

Razmere odlaska Srba iz Bujanovca, međutim, mnogo su veće, jer brojka koju je za Bujanovačke izneo Zelenović, ne obuhvata mlade koji napuštaju porodični dom i odlaze na studije ili u potragu za poslom – i više se ne vraćaju.

-Odgovorno tvrdim, za proteklih 10 godina je iz Bujanovca otišlo stotinak porodica, što iz dela grada gde sam ja sveštenik, što iz dela oca Novice Nikolića – kaže Zelenović.

Naglašava da u gradu sada nema više od 550 srpskih domaćinstava, potvrđujući konstataciju o odlasku mladih.

-Upravo tako, ogroman broj preostalih domaćinstava čine samo muž i žena, od po 50-60 godina. Neki od njih samo  čekaju da odu u penziju da bi se pridružili deci van Bujanovca – kaže otac Mićo.

Po njegovim rečima, uglavnom je uzrok iseljavanja teška ekonomska situacija.

Ne odlaze Srbi samo iz Bujanovca, već i iz sela na teritoriji opštine, pogotovo iz Kleničkog kraja.

Po nezvaničnim informacijama od meštana, desetak porodica, njihovih dojučerašnjih komšija, otišlo je u poslednjih nekoliko meseci.

Da se Srbi masovno iseljavaju iz opštine Bujanovac nije nikakva novost niti su potrebni zvanični statistički podaci za potvrdu.

Rezultati izbora, međutim, mogu poslužiti kao naznaka – na lokalnim izborima 2020. godine srpske stranke osvojile su oko 6600 glasova, četiri godine ranije 7200, a na parlamentarnim izborima 2012. godine 8900 glasova iz opštine Bujanovac otišlo je srpskim strankama i koalicijama.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *