Dr Radovanović: Kovid propusnice 24 sata, obavezna vakcinacija za prosvetne i zdravstvene radnike

Bujanovac, 7. decembar 2021. – Uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata, stroga kontrola granica pred predstojeće praznike i obavezna vakcinacija pojedinih kategorija stanovništva je ono za šta se zalaže Udruženje Ujedinjeni protiv kovida, rekao je Zoran Radovanović, epidemiolog i član udruženja.

Radovanović je istakao da su iz UPK insistirali na obaveznoj vakcinaciji određenih profila zaposlenih, najpre zdravstvenih i prosvetnih radnika, još od prošlog januara i da zastupaju stav da se u ovoj fazi epidemije lista profila koji bi bili obavezno vakcinisani proširi.

– Zdravstveni radnici moraju da razumeju koristi i prednosti vakcinacije. Nažalost, ima pojedinaca koji se informišu iz žute štampe i po mračnim uglovima interneta, ali onda oni ne zaslužuju ni da se bave tim poslom – rekao je Radovanović, prenosi N1.

Takođe je naveo da je kod nas vakcinom zaštićeno oko 44,45 odsto populacije i da je to neshvatljivo malo.

Po njemu, procenat zaštićenih je rezultat politike zdravstvenih vlasti u protekle dve godine.

Kaže i da su iskustva, posebno u zemljama Dalekog istoka, pokazala da je čvrsta kontrola granica mera koja garantuje relativnu bezbednost, kao i da tamošnje zemlje imaju nekoliko stotina manje umrlih.

– Normalno je da svako ko dolazi ovamo, naročito zbog novog soja virusa, da mu se uradi PCR, a ako ga nema da se radi brzi test, pa da se izoluje dok mu se ne uradi PCR test, da postoji efikasna kontrola svih putnika koji ulaze u zemlju – Radovanović.

Dodao je i da je poslednja mera koju predlaže UPK potpuno zatvaranje, ali samo ako ne budu uvedene ove ostale mere.

– Mi se zavaravamo, imamo lažnu statistiku i bezočno podvaljivanje, vučenje građana za nos. Zatvaranje je krajnja mera – rekao je on.

Istakao je da u Srbiji imamo višak smrtnosti od 40.000 od kada je počela pandemija, a da je od toga verovatno 32.000 do 33.000 ljudi umrlo direktno od kovida, a 6.000-8.000 zbog kovida jer su bolnice bile pretrpane.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *