Premijerka obećala olakšice za prvi posao mladih

Bujanovac, 8. decembar 2021. (Foto Južne vesti)– Za mlade koji se zapošljavaju po prvi put, od 1. januara slede dodatne poreske olakšice, rekla je u Nišu premijerka Ana Brnabić.

Ona je najavila i ubrzavanje procesa izrade i dopune Nacrta Zakona o mladima, kao i produžavanje roka za dostavljanje komentara za izradu predloga Nacionalne strategije za mlade.

Kako pišu Južne vesti, u okviru Dijaloga mladih sa premijerkom, održanom u utorak u Nišu, mladi iz cele Srbije, kao i predstavnici Krovne organizacije mladih razgovarali su sa predstavnicom Vlade o dopunama Zakona o mladima, Nacionalnoj strategiji za mlade i Zakonu o radnim praksama i volontiranju.

Po rečima premijerke, najviše primedbi mladih bilo je na temu izmena i dopuna Zakona o mladima, gde se razgovaralo o prepoznavanju omladinskih radnika, postojanju lokalnih saveta za mlade i drugih mehanizama za učešće mladih u procesu donošenja odluka.

– Mislim da je to posebno važno, jer sada mladi u Srbiji obučavaju gradonačelnike, predsednike Opština, načelnike opštinskih, odnosno gradskih uprava o tome šta sve treba da urade za mlade, rekla je Brnabić.

Istovremeno, dijalog se vodio i oko prepoznavanja neformalnih grupa u okviru Zakona, povećanja sredstava koja se izdvajaju za mlade, kao i uvođenja omladinskog odgovornog budžetiranja, a premijerka je obećala da će se proces izmena i dopuna Zakona ubrzati.

– Mladi žele da se taj proces ubrza, to potpuno mogu da razumem. Moje obećanje stoji da ćemo to ubrzati i da ćemo pored Ministarstva omladine i sporta tu uključiti i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zato što nekoliko resora mora da radi zajedno, dodala je premijerka

Što se tiče Nacionalne strategije za mlede, neki od prioriteta mladih bili su da se poveća vidljivost osetljivih grupa, da se uvede participativnno budžetiranje kako bi mlogli da biraju na šta će se trošiti novac koji je njima namenjen, kao i da budu prisutni u telima kao što je Savet regulatornog tela za elektronske medije.

Deo Dijaloga ticao se i zakona o radnim praksama i zakona o volontiranju, gde je po rečima predstavnika KOMS-a, neophodno da postoji zakonodavni okvir kako bi se izbegla mogućnost zloupotrebe.

Pored premijerke Srbije, Dijalogu su prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i državni sekretar ministarstva omladine i sporta Milan Savić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *