Direktor Biblioteke: Renoviramo depo, sledi čitaonica

Piše: M. Janjić

Bujanovac, 15. decembar 2021. – Radovi na renoviranju depoa biblioteke “14. novembar” u Bujanovcu počinju u četvrtak, a u planu je i uređenje čitaonice, rekao je za naš portal v.d. direktora Ekrem Džemaili.

Depo biblioteke u kojem se čuvaju knjige koje nisu više aktuelne, dugi niz godina je u zapuštenom stanju, a služio je, po rečima direktora, za odlaganje ne samo knjiga već i raznih drugih stvari.

– Depo je u jako lošem stanju odavno. Mi smo ustanova kulture i to je nedopustivo. Sa ovim projektom renoviranja imamo šansu da to promenimo i da čuvamo knjige koje su dostupne čitaocu, ali nisu više aktuelne ili su aktuelne, ali ih imamo u više primeraka –  kaže Džemaili.

Dodaje da renoviranje obuhvata nove police za knjige, laminat i krečenje tako da će se dobiti mnogo bolji i lepši prostor.

U planu je i uređenje čitaonice ali, kako kaže, to će zavisiti od sredstava i budžeta lokalne samouprave.

– Čitaonica nije dovoljno osvetljena i hladna je. U planu je da to rešimo i da se maksimalno poboljšaju uslovi kako bi se čitaocima obezbedio ugodan prostor za čitanje – rekao je Džemaili.

Na pitanje Bujanovačkih da li ljudi čitaju i posećuju biblioteku, direktor kaže da je zadovoljan s obzirom na epidemiološku situaciju.

Knjige koje su bile u depou su sada popisane, a one koje se zbog nedostatka prostora nemaju gde uskladištiti biće dostavljene vranjskom Arhivu i Narodnoj biblioteci na čuvanje.

Samo u gradskoj biblioteci na policama se nalazi negde oko 63.000 knjiga, dok ukupan fond sa bibliotekama u seoskim sredinama broji oko 86.500.

Celokupan projekat renoviranja depoa sprovodi i finansira međunarodna organizacija UNHCR.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *