Kancelarija za KiM: Gervali nije bilo zabranjeno da poseti Bujanovac

Bujanovac, 16. decembar 2021. Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je da su netačni navodi pojedinih albanskih portala i prištinskih zvaničnika da Beograd nije dozvolio posetu ministarke kosovske vlade Donike Gervale Bujanovcu i Preševu.

Iz Kancelarije su podsetili da se, prema sporazumu o zvaničnim posetama, svaka poseta između zvaničnika Beograda i Prištine smatra odobrenom ukoliko eksplicitno nije zabranjena dopisom, te je zahtev Donike Gervala tretiran pozitivno.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa potvrdio je juče Bujanovačkim da je poseta otkazana, ali da ne zna razlog.

Nezvanične informacije da Beograd nije zabranio posetu nije želeo da komentariše.

Kancelarija za KiM je potvrdila da je oficir za vezu koji zastupa Beograd i usmeno prištinskom oficiru za vezu u Beogradu preneo da je poseta Gervale centralnoj Srbiji odobrena i da može da poseti pomenute opštine u skladu sa važećim sporazumom i bez statusnih oznaka.

O tome, kako se ističe, svedoči i mejl kojim prištinski oficir za vezu u četvrtak  zahvaljuje oficiru za vezu Beograda povodom odobravanja posete.

Kancelarija za KiM zato poziva medije i zvaničnike u Prištini da prestanu da obmanjivanjuju javnost i iznose netačne podatke.

„Beograd je taj koji dosledno poštuje sporazume i opredeljen je normalizaciji odnosa i nikakvi netačni navodi iz Prištine to ne mogu da ponište”, kaže se u saopštenju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *