Skupština: Komunalcu još 2,5 miliona pomoći

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. decembar 2021. Bujanovačka Skupština danas je usvojila treći rebalans budžeta u ovoj godini. Odlučeno je i da se Javno preduzeće „Komunalac“ iz opštinske kase subvencioniše sa dodatnih 2,5 miliona dinara, kako bi nastavilo da otplaćuje dug za struju.

Budžet opštine je umanjen za 3 miliona dinara u odnosu na prethodni rebalans i sada iznosi 1,094 milijarde.

Po rečima predsednika opštine Nagipa Arifija, iz budžeta su izbačena dva projekta zbog problema u realizaciji.

-Jedan projekat je ulica u Velikom Trnovcu, tu je problem trasa, a drugi projekat je trotoar u selu Sveta Petka, gde imamo problem sa izvođačem radova. Te projekte nećemo stići da uradimo ove godine – rekao je Arifi.

Odbornici su izglasali i povećanje budžetske pomoći za JP „Komunalac“, sa 8,7 miliona na 11,28 miliona dinara.

-Povećava se za 2,5 miliona dinara. To su tri rate reprograma duga za struju, to pokriva Opština – obrazložio je finansijski rukovodilac komunalnog preduzeća Sami Bećiri.

Opština već više godina otplaćuje dug za struju JP „Komunalac“ kroz reprogram, po kojem se na godišnjem nivou izdvaja nešto više od 10 miliona dinara.

Skupština je usvojila i Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave

„Funkcioner uvek i na svakom mestu poštuje vladavinu prava i pridržava se Ustava, zakona i ostalih propisa“, navodi se, između ostalog, u tački 1.

Ostalih 11 načela obavezuju funkcionere na odgovornost za postupanje, transparentnost, uključivanje građana u donošenje odluka, uzornost, profesionalnost, pravičnost, savesno i domaćinsko upravljanje, nediskriminatornost.

Koliko funkcioneri poštuju kodeks nadziraće Savet za praćenje primene Etičkog kodeksa, čiji će članovi biti izabrani na javnom konkursu.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *