Kosovska ministarka: Tražiću da Preševska dolina bude deo dijaloga u Briselu

Bujanovac, 17. decembar 2021. Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je posle posete Bujanovcu i Preševu da će zahtevi političkih predstavnika Albanaca sa ovog područja biti “deo dijaloga Kosova i Srbije“. Gervala je istakla da je spoljna politika Kosova usmerena na to da se „međunarodnoj zajednici ukaže na kršenje prava Albanaca u Bujanovcu i Preševu i diskriminaciju koju trpe od strane države Srbije“.

Ona je naglasila da je to odgovornost Kosova prema Albancima u Bujanovcu i Preševu.

Istakla je da ne zna u kojem sastavu će dijalog biti vođen i kakvom će se dinamikom odvijati, ali da će svakako  „legitimni zahtevi Albanaca u Preševskoj dolini biti deo dijaloga“.

-To će biti deo dijaloga koji će kosovska vlada pokrenuti, a da li će predstavnici Preševske doline biti prisutni, ili samo njihovi zahtevi koje mi artikulišemo, to nije pitanje o kome ja mogu da odlučujem jer  zavisi od mnogo faktora. Ne zavisi od nas, ali će njihovi zahtevi biti u dijalogu – rekla je Gervala u emisiji „Prajm Tajm“ na Kanalu 10.

U saopštenju ministarstva koje vodi Gervala navodi se da je ministarka uverila  predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija da njena poseta pokazuje “snažno opredeljenje institucija Republike Kosovo za unapređenje položaja Albanaca u Dolini”

“Fokus ovog sastanka bio je razmatranje izazova  sa kojima se suočavaju Albanci iz Doline, kao i jačanje saradnje između Doline i institucija Republike Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Politički lideri Albanaca u Bujanovcu i Preševu isticali su pasivizaciju adresa, nepriznavanje kosovskih diploma, diskriminaciju prilikom zapošljavanja i ekonomsku nerazvijenost područja kao glavne probleme albanske zajednice u Srbiji.

Gervala je u Bujanovcu razgovarala sa Nagipom Arifijem, narodnim poslanikom Šaipom Kamberijem, predsednikom Skupštine Enverom Ramadanijem i šefom Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom.

U Preševu se sastala sa predsednicom opštine Arditom Sinani i njenim zamenikom Ragmijem Mustafom.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *