Kurti: Borim se za priznanje od Srbije, ne za ZSO

Bujanovac, 17. decembar 2021. – Formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) je u interesu Srbije i kosovski zvaničnici nemaju potrebe da se time bave, kaže kosovski premijer Albin Kurti za koga je „ključno obostrano priznanje, a ne ZSO“.

Po Kurtijevim rečima,  pitanje ZSO više pokreću domaći nego međunarodni faktori, a  njegov cilj je da se bavi temama koje su u interesu Kosova, a ne Srbije.

– Zašto se danonoćno baviti interesom Srbije. Objašnjavam taj naš stav međunarodnoj javnosti, ali i da to nije u interesu kosovskih Srba. Niko nije došao da mi kaže da je to naš najvažniji sporazum – rekao je Kurti, prenosi Koha.

Naglasio je da svi moraju da shvate da je ključnno uzajamno priznanje, a ne ZSO.

– Ako to ne prihvatimo upadamo u igru Srbije. Koristio sam drugi pristup sastancima u Briselu. Predsednik Srbije to pokušava da opravda pravima Srba. I što se tiče prava, mi sprovodimo te nacionalne savete kao u Srbiji – kaže on.

Dodao je da Srbija pokušava da uz pomoć Zajednice srpskih opština pregovara o statusu Kosova i da je dijalog sa Srbijom veoma otežao proces priznavanja, jer mnoge zemlje čekaju epilog.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *