Opstina Bujanovac krije podatke o budžetu i javnim nabavkama

Bujanovac, 18. decembar 2021. Nevladina organizacija Praksis (Praxis) istraživala je transparentnost lokalne samouprave u Bujanovcu i još nekoliko gradova i zaključila da se mnogo podataka o budžetu ne objavljuje, kao ni informacije o javnim nabavkama.

Istraživanje je pokazalo i da deca i civilno drušvo nisu u dovoljnoj meri uključeni u kreiranje lokalnih politika, prenosi Danas.

Po poslednjem izveštaju organizacije Tranparentnost Srbija Bujanovac je na poslednjem mestu, a da je lokalna uprava izrazito netransparentna potvrdili su i građani u anketi našeg portala.

Koordinatorka za javne politike i istraživanje Praksisa Marija Dražović je na konferenciji za novinare rekla da se pokazalo da lokalne samouprave objavljuju odluke o budžetu, ali da mnogi podaci nedostaju, kao i da se informacije o javnim nabavkama sporo ili uopšte ne objavljuju.

-Jedino se pozivima na javne rasprave građani uključuju u kreiranje lokalnih politika. Predstavnici civilnog društva su u intervjuima rekli da se javne rasprave u vezi sa planiranjem, izgradnjom i zaštitom životne sredine formalno sprovode zbog zakonske obaveze – dodala je ona.

Ukazala je da se na javnim raspravama komentariše „praktično gotov dokument“ gde nema prostora za izmene.

Po njenim rečima civilni sektor je nezainteresovan za saradnju sa javnim vlastima u kreiranju lokalnih politika.

-Često učešće u izradama lokalnih politika uzimaju različiti saveti čiji je uticaj ograničen, a sporadično i građanske inicijative. Mesne zajednice su najčešće spona između vlasti i građana – dodala je Dražović.

Kako je navela, jedini vid iskazivanja potreba i stavova dece je učenički parlament koji sarađuje sa Kancelarijom za mlade.

Organizacija Praksis je u okviru projekta „Sutra počinje danas“, koji finansira Evropska unija, pored Bujanovca, istraživala i transparentnost odluka lokalnih uprava Leskovcu, Kraljevu, Surdulici i Zemunu.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *