Kon: Sa našim ljudima iz inostranstva dolazi i omikron soj korone

Bujanovac, 20. decembar 2021. – Omikron soj korona virusa u Srbiju će sigurno doći sa dolaskom naših ljudi iz inostranstva, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Naglasio je da se epidemiološka situacija u Srbiji poboljšava, ali upozorio da u inostranstvu ozbiljno dominira omikron soj i da nas u drugoj polovini januara neminovno očekuje skok broja novozaraženih.

– Očekujemo veći priliv i tog virusa i virusa gripa u nekom bliskom periodu, u narednim danima. Već su mnogi došli. Ono što može da se očekuje je da zastane taj pad – rekao je Kon za RTS.

Krizni štab ne odobrava i ne podržava organizovanje dočeka Nove godine na trgovima, dodao je.

Po njegovim rečima, niko nije odobrio okupljanja više od 500 ljudi, uveliko se reklamiraju organizovani dočeci Nove godine na trgovima.

– Sigurno neće biti nijednog epidemiologa, bar u Kriznom štabu, koji će podržati takve događaje. Ili ćemo raditi proaktivno ili ćemo čekati kad krene porast pa onda preduzimati mere, ali jeftinije i bolje se prolazi kada se proaktivno radi – rekao je Kon.

Navodi da je doček triger za prenošenje virusa i da se to u trenutnoj situaciji ne može izbeći.

Epidemiolog naglašava da podaci iz Britanije o omikron soju pokazuju da se tim sojem uglavnom zaražavaju mladi ljudi, te da se još ne zna kako se virus ponaša među starijima.

– Imamo dokaze koji su objavljeni da se reinfekcije javljaju češće, oni koji su preležali prirodno da oboljevaju pet puta češće. Efektivnost sa dve doze vakcine je naglo pala, sa trećom dozom se održava 70 odsto. Ako neko hoće da se zaštiti od omikrona, da ne čeka ni časa za primanje treće doze. U ovoj situaciji oni koji su nevakcinisani su najpre na udaru – ukazuje Kon.

Podsetio je da je medicinski deo Kriznog štaba tražio “apsolutni minimum” da se kovid propusnice uvedu 24 sata i da ostaje skeptičan da će se tako nešto uvesti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *