Otvoreni Balkan u Tirani: Nismo bure baruta

Bujanovac, 20. decembar 2021. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev doputovaće danas u Albaniju na dvodnevni samit u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Uoči susreta   pozvali su ostale članice Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Iako je Inicijativa za ‘Otvoreni Balkan’ do sada obuhvatala samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona je bila i biće otvorena za sve članice Zapadnog Balkana. Koristimo ovu priliku i još jednom pozivamo sve naše komšije da se okupe da svojim građanima ponudimo pogodnosti koje nudimo našim građanima“, navodi se u zajedničkom pismu Vučića, Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, koje su objavili mediji u Albaniji, prenosi RTS.

Oni podsećaju da kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog čoveka.

„Često optuživani da smo ‘bure baruta’ Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir“, poručuje se u pismu.

Na skupu u Tirani očekuje se da bude potpisan memorandum o razumevanju u vezi sa radnim dozvolama.

Taj sporazum značio bi da radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje, važi u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Saveta ministara Republike Albanije, Vlade Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti veterine, bezbednosti hrane i hrane za životinje i fitosanitarnih uslova na Zapadnom Balkanu.

Najavljeno je potpisivanje sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o međusobnom priznavanju ovlašćenja ovlašćenog privrednog operatera (AEOS), kao i istog sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije.

Inicijativu „Otvoreni Balkan“ za sada ne podržavaju vlasti u Sarajevu, Podgorici i Prištini.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *