Petarde opasna zabava, za sada bez povreda u Bujanovcu

Piše: M. Janjić

Bujanovac, 22. decembar 2021.- Iako pršti na sve strane kao na Bliskom istoku, ulični prodavci na trgu u Bujanovcu tvrde da ne prodaju petarde. Dodaju, ipak, da paket od 100 komada košta 500 dinara.

Bliže se novogodišnji praznici, a neizostavan deo novogodišnje euforije su upravo pirotehnička sredstva.

Ono što je najopasnije, ne računajući remećenje mira građana, je to što su uglavnom deca i mladi najčešći kupci i korisnici petardi po Zakonu o oružju i municiji pirotehnčka sredstva mogu da kupuju samo punoletni.

Bujanovačke su posetile pirotehničku radnjuKema gde su nam rekli da je maloletnicima bez pratnje roditelja zabranjen pristup u prodavnicu.

-Kupci obavezno dobijaju uputstvo za pravilno korišćenje pirotehnike, naglašavaju.

Povrede koje može izazvati nepravilno korišćenje petardi su razne, od opekotina po rukama, nogama i licu do ozbiljnijih gde se ostaje bez prstiju.

Kako naš portal nezvanično saznaje u Hitnoj službi u Bujanovcu, do sada ove sezone nije bilo prijavljenih slučajeva povrede pirotehničkim sredstvima.

U svakom slučaju, upoterba petardi može biti opasna zabava a tome u prilog govori i podatak da je u poslednjih 5 godina u Srbiji usled nestručnog rukovanja pirotehnkom povrede zadobilo 220 osoba.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *