Zabranjuje se izgradnja elektrana na Pčinji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. decembar 2021. U predelu izuzetnih odlika “Dolina Pčinje” biće zabranjena izgradnja hidroenergetskih objekata, uključujući i regulaciju i pregrađivanje vodotoka, navodi se u nacrtu uredbe koja je stavljena na uvid javnosti.

Područje od 4.228 hektara na teritoriji opština Trgovište i Bujanovac, odnosno gornji sliv reke Pčinje, biće pod zaštitom države, a upravljanje je povereno Eparhiji vranjskoj.

Eparhija je u obavezi da obeleži područje, organizuje čuvarsku službu, donese akt o unutrašnjem redu i izradi plan upravljanja, vodi evidencije o prirodnim vrednostima i ljudskim aktivnostima, obaveštava korisnike zaštićenog područja o mogućnostima za obavljanje radova i aktivnostima.

Predlog uredbe predviđa režime zaštite prvog, drugog i trećeg  stepena.

U prvom stepenu zaštite je površina od 222 hektara na kojoj se nalaze lokaliteti Kozjak i Preslop.

Ovo područje je pod najstrožim režimom zaštite (1. stepen), tako da su zabranjeni svi radovi, a aktivnosti ograničene samo na naučna istraživanja, kontrolisanu posetu zbog stručne edukacije, obeležavanje granica i neophodne mere u slučaju požara, elementarnih nepogoda, pojave biljnih i životinjskih bolesti.

Pod zaštitu drugog stepena je površina od 1.607 hektara na kojoj su lokaliteti Starac – Uzovo, Mačište – Vučetrlište, Isposnica i Vogance – Mala Reka.

U drugoj zoni radovi su ograničeni, pored ostalog, na izgradnju turističkog smeštaja, rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju stambenih i ekonomskih objekata poljoprivrednih domaćinstava.

U ovom delu je zabranjena izgradnja vikendica.

Najveći deo Doline Pčinje, sa površinom od 2.397 hektara biće u trećem stepenu zaštite.

Na ovom području radovi će biti dozvoljeni u smanjenom obimu – intervencije u cilju restauracije, revitalizacije, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva.

Izgradnja hidroenergetskih objekata, uključujući i regulaciju i pregrađivanje vodotokova je zabranjena.

Svi radovi dozvoljeni su uz ograničeno korišćenje prirodnih resursa i prostora i očuvanje tradicionalnog načina života stanovništva.

Predlog uredbe i uvid u studiju biće izloženi na javni uvid do 5. januara 2022. godine, svakog dana od 10 do 13 sati u prostorijama Ministarstva zaštitne životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao i na sajtovima Ministarstva i Zavoda.

Javna rasprava o predlogu uredbe u Bujanovcu će biti održana 12. januara.

Kompletan nacrt uredbe i studiju možete videti OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *