Dve nove trake na prelazu Preševo za Otvoreni Balkan

Bujanovac, 24. decembar 2021. – Na prelazu  Preševo-Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije za najviše šest meseci biće izgrađene dve dodatne trake od kojih će jedna biti rezervisana za privredu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Dodatne trake bi trebalo da spreče da zbog zastoja na granici propadne roba i firma pretrpi štetu.

Od 1. januara za srpske kamione koji sa robom  krenu put Severne Makedonije ili Albanije, ali i obrnuto, na granici će biti dovoljan sertifikat dobijen u laboratoriji u matičnoj zemlji.

Neće više biti čekanja u kilometarskim kolonama, carinskih troškova i izdataka za dodatne analize, prenosi RTS.

Za prvih 10 meseci ove godine robna razmena sa Albanijom je već dostigla 77 miliona evra.

Realno je da sa Severnom Makedonijom do kraja godine dostigne 250 miliona evra, a još bolji rezultati očekuju se posle sporazuma u Tirani.

Kako se razvija inicijativa „Otvoreni Balkan“ tako se menja i redosled na spoljnotrgovinskoj listi.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina koje nisu pristupile sporazumu jesu i dalje najvažniji regionalni spoljnotrgovinski partneri Srbije, ali je saradnja sa Severnom Makedonijom i Albanijom sve intenzivnija.

Sporazumi se ne odnose samo na slobodan protok robe, već i kapitala, usluga i ljudi što otvara mogućnost i za zajedničku proizvodnju i plasman na trećem tržištu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je srpski izvoz u Severnu Makedoniju porastao 15 odsto, a u Albaniju 19 odsto.

Posle potpisanih sporazuma u Tirani na samitu „Otvoreni Balkan“ privrednici očekuju još bolje rezultate.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *