Međusobno nepoznavanje jezika i migracije su najveći problemi Bujanovca

Piše: M. Janjić

Bujanovac, 24. decembar, 2021. Međusobno nepoznavanje jezika najveća je prepreka napretku u odnosima srpske i albanske zajednice u Bujanovcu, zaključeno je na javnoj raspravi opštinskog Saveta za međunacionalne odnose.

Problemi su i ekonomija i odlazak mladih, a mišljenje članova saveta je da bi svi trebalo da znaju i albanski i srpski radi bolje komunikacije.

Jedan od predloga za rešavanje ovog problema bio je da se u srpskim školama uvede albanski jezik kao obavezan predmet, s obzirom na to da u albanskim školama deca uče srpski od prvog razreda.

Pored toga, izdvojena je ekonomska nerazvijenost grada Bujanovca, kao osnovni razlog odlaska mladih u veća mesta ili inostranstvo.

-Trenutni odnosi u Bujanovcu su za svaku pohvalu, ali grad nema perspektivu i nazire se loša budućnost. Mladi odlaze u inostrantsvo i to je veoma loše za ovaj grad – rekao je Amet Arifi, socijalni radnik.

Predsednik Saveta za međunacionalne odnose, Gafur Bici, naglasio je da su ovakva okupljanja izuzetno značajna za našu  zajednicu i da će se truditi da ih što češće organizuje.

-Trudio sam se da današnjem sastanku prisutvuje što više ljudi različite nacionalnosti i starosne dobi, ne bismo li saslušali svačiju stranu priče i doprli do srži problema – rekao je on.

Pored članova Saveta, jučerašnjem sastanku su prisustvovali i profesori i učenici srednjih škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *