Sve o budžetu za 2022: Evo kako će se trošiti naš novac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. decembar 2021. – U sredinama u kojima žive isključivo Srbi u opštini Bujanovac biće utrošeno svega 12,4 odsto budžeta izdvojenog za putnu infrastrukturu u 2022. godini.

U budžetu opštine za narednu godinu, koji je danas usvojilo Opštinsko veće, na poziciji “Putna infrastruktura” našlo se 143,73 miliona dinara, od kojih za projekte asfalltiranja ide 108,85 miliona, a ostatak za održavanje puteva, signalizaciju, nadzor, mehanizaciju i krpljene rupa.

Od tih 108,85 miliona dinara, srpska sela će dobiti svega 13,55 miliona.

Ko dobija rasvetu a ko asfalt

Asfalt ili trotoar će dobiti Spančevac, Rakovac, Lopardince, Krševica i Sveta Petka.

O „diskriminatornom budžetu“, kako ga nazivaju odbornici iz srpskih stranaka,  lokalna skupština će raspravljati sledeće nedelje, a predstavnici Srba su ovim povodom najavili povratak u parlament i prekid bojkota.

Za projekte u mešovitim sredinama, poput ulica Petra Drapšina i Stepe Stepanovića u Bujanovcu, za koje se planira rekonstrukcija, izdvojen je 21 milion dinara.

Zbirno sa mešovitim selom Oslare, Novim Naseljem i drugim delovima Bujanovca, za sredine u kojima žive i Srbi i Albanci i Romi biće utrošeno ne više od 30-ak miliona, odnosno oko 27odsto.

Srpska sela nisu bolje prošla ni sa novcem iz Koordinacionog tela.

Od 95 miliona, koliko je plairano za 34 infrastrukturna projekta, za sela u kojima žive isključivo Srbi planirano je 17,5 miliona, odnosno 18,5 odsto.

Više novca za sport, preduzetnike i studente

Među projektima su ulična rasveta u Kuštici (2,8 miliona), bunar u kleničkom kraju (1 milion), bunar u Žbevcu (5 miliona), asfaltiranje u Spančevcu (5 miliona) i Rakovcu (3,7 miliona).

Inače, budžet opštine je planiran na rekordne 2,011 milijarde dinara, kao što su Bujanovačke ranije i najavile.

Međutim, više od 900 miliona dinara je samo planirano, odnosno prikazano iz proceduralnih razloga, jer taj novac neće biti u budžetu već će direktno iz republičke Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima njime biti finansirana rekonstrukcija nekoliko osnovnih i srednjih škola u opštini.

Kako je rečeno na sednici Opštinskog veća, radi se o bujanovačkoj Srednjoj školi „Sveti Sava“, Osnovnoj „Branko Radičević“, kao i školama u Biljači i Velikom Trnovcu.

Opština očekuje novac od države i za rekonstrukciju škola u Lučanu, Končulju i Rakovcu.

Kao što je ranije najavio predsednik opštine Nagip Arifi, u budžetu za 2022. godinu subvencije za preduzetnike su planirane na 24 miliona, što je dvostruko više  u odnosu na prošlu godinu.

Za 50 odsto je uvećano izdvajanje za jednokratnu pomoć studentima koje sada iznosi 15 miliona dinara.

Sportskim klubovima će biti podeljeno 8 miliona – milion više nego što je prvobitno bilo planirano budžetom za ovu godinu.

Za subvencije poljoprivrednicima opredeljeno je 16 miliona dinara.

U budžetu se našao i novac za Transfer stanicu i to 14,1 milion dinara, za izgradnju spoljnih priključaka, kako se navodi.

Među direktnim i indirektnim korisnicima budžeta najveći rashod je planiran za Opštinsku upravu – 240 miliona dinara.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *