NUNS upozorava Arifija da ne diskriminiše Bujanovačke


Bujanovac, Beograd, 27. decembar 2021.- Povodom najave predsednika Opštine Bujanovac Nagipa Arifija da će portalu Bujanovačke zabraniti praćenje rada Opštinskog veća, oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), čije saopštenje prenosimo u celini:

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog ponašanja predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija prema novinarima portala Bujanovačke i ovom prilikom upozorava da je diskriminacija novinara i medija zabranjena Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Naime, on je 25. decembra na sednici Opštinskog veća, tokom rasprave o budžetu za 2022, nezadovoljan načinom kako spomenuti portal izveštava, najavio je da će Bujanovačkim biti zabranjeno da prate njihove sastanke.

Ova najava je usledila, nakon prošlonedeljnog pisanja Bujanovačkih o pretnji istog funkcionera, kada je upozorio medije da više „ne smeju da objavljuju njegove porodične fotografije“ jer će, kako je rekao, o tome „razgovarati na sudu“.

„Poslednji put vas upozoravam da se ne bavite mojom porodicom. Nikome ne opraštam kad je u pitanju porodica. To je za mene sveta stvar“, rekao je predsednik opštine.

Diskriminacija novinara i medija zabranjena je Zakonom o javnom informisanju i medijima, član 4, stav dva i tri.

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Naše udruženje podseća predsednika da je kao funkcioner izložen većoj pažnji javnosti od drugih građana, što je i regulisano gore pomenutim zakonom, te je dužan da trpi kritike, član 8.

Svakako moramo da napomenemo da je ovakvo ponašanje ličnosti na javnoj funkciji nedopustivo i neprimereno, stoga je on dužan da dopusti novinarima i medijskim radnicima da neometano rade svoj posao.

NUNS će ovaj slučaj uneti u Bazu napada i pritisaka na novinare.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *