Epidemiolozi traže da kovid propusnice važe non-stop

Bujanovac, 28. decembar 2021. – Medicinski deo Kriznog štaba je protiv organizovanih dočeka Nove godine i ne odustaje od zahteva da kovid propusnice važe 24 sata, a odluka o tome se očekuje na današnjoj sednici.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da ne očekuje dramatične promene na sednici Kriznog štaba.

– Zaista ne očekujem dramatične promene. Ono što očekujem u ovoj situaciji jeste da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba – rekao je Kon.

Virusolog Milanko Šekler nada se da će ovaj put u odluci Kriznog štaba pobediti medicinski deo, kao i da bi bio red da jednom bude usvojeno nešto što oni predlože.

Naglasio je da je “potrošio sve svoje pametne savete” i upozorio da će, ukoliko ne bude bilo poštovanja mera, u januaru biti više od 5.000 novozaraženih.

Imunolog Srđa Janković rekao je da medicinski deo Kriznog štaba ne može da se saglasi sa organizovanom dočekom Nove godine, a da ne odustaje ni od zahteva da kovid propusnice važe 24 sata.

Dodao je da je teza da zato što je omikron soj toliko blaži treba svi da se zarazimo besmislena, jer rizikujemo da se zaraze i oni koji su u povećanom riziku.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je registrovano 1.249 novih slučajeva zaraze, a borbu sa kovidom je izgubilo još 27 ljudi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *