Opštinski sindikat: Vrtić nema pravo na solidarnu pomoć

Bujanovac, 30. decembar 2021. Povodom najave štrajka zaposlenih u bujanovačkoj Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ oglasila se Sindikalna organizacija Opštinske uprave Bujanovac koja saopštenjem demantuje „dezinformacije u vezi sa isplatom solidarne pomoći zaposlenima u javnim ustanovama koje se finansiraju iz Budžeta opštine Bujanovac“.

Saopštenje koje je potpisala Radica Ilić, predsednica Sindikata, prenosimo u celosti.

Prilikom revizije poslovanja javnih ustanova koje se finansiraju iz Budžeta lokalne samouprave Državna revizorska institucija je konstantovala da se isplata solidarne pomoći za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u javnim ustanovama i to Predškolska ustanova „Naša radost“ Bujanovac, Sportski centar „Mladost“ Bujanovac, Turistička organizacija opštine Bujanovac, JU „Vuk Karadžić“ Bujanovac i Biblioteka „14. novembar“ Bujanovac se vrše po osnovama koji nisu u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima. U isto vreme istim izveštajem za zaposlene u Opštinskoj upravi je konstantovana neophodnost usklađivanja kriterijuma i merila za ostvarenje tog prava.

Sindikat Opštinske uprave Bujanovac je uskladio pojedinačni kolektivni ugovor kod poslodavca sa posebnim kolektivnim ugovorom i zakonom kojim se uređuju njihova prava i obaveze.

Imajući to u vidu poslodavac, Opštinska uprava Bujanovac, je zaposlenima odobrila i isplatila solidarne pomoći u iznosima i to od 24.000 dinara do 30.000 dinara.

Imajući u vidu da javne ustanove ne mogu ostvariti isplatu solidarne pomoći prema osnovima iz posebnih kolektivnih ugovora koji važe za te delatnosti, iz tog razloga svim javnim ustanovama na području opštine Bujanovac nije vršena isplata solidarne pomoći.

Napominjemo da je prema Zaključku Vlade Republike Srbije svim zaposlenima isplaćen iznos od po 3.000 dinara po detetu do 15 godina starosti na ime novčane čestitke za 2022. godinu.

Smatramo da zbog navedenog nema razloga za obustavom rada budući da opština nije donosilac posebnih kolektivnih ugovora za javne ustanove.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *